ZABADAJU PRST U OKO Poljacimo ovonije prvi put: Kritike iz inostranstva smatrati miješanjem u izborni proces i neprijateljskim činom!

FOTO: YouTube printscreen

Glasovima vladajuće koalicije na čelu sa strankom Pravo i Pravda (PiS) Sejm poljskog parlamenta usvojena je deklaracija po kojoj bilo kakve kritike upućene sa inostranih adresa poljskoj vladi i vladajućoj stranci, predstavljaju miješanje u izborni proces i neprijateljski čin protiv Poljske.

Poljacima ovo nije prvi put da figurativno rečeno zabadaju prst u oko Evropskoj uniji. Prije dvije godine Ustavni sud Poljske presudio je da neki članovi osnovnog Sporazuma Evropske unije nijesu u skladu sa poljskim Ustavom, te da Poljska ne mora stoga da ih poštuje kao ni neke presude Suda pravde EU.

Evropska vrhuška u Briselu nije blagonaklono gledala na pokazivanje, po njihovom mišljenju, nepoštovanja Evropske unije i njenih insitucija, a po mišljenju poljskog Ustavnog suda suvereniteta Poljske.

Poljski Ustavni sud je naveo da članstvo u EU i to što je Varšava prilikom ulaska potpisala osnovni sporazum o funkcionisanju EU-a, ne znači da je time predala sudovima Unije svoj pravni suverenitet, te da pravo Evropske unije nema primat nad poljskim.

Kao kaznu za neposlušnost, Poljska je morala da plaća milion evra dnevno Evropskoj uniji, zbog čega je izgubila oko pola milijarde evra.

Neslaganje oko nezavisnosti poljskih sudija samo je jedan od nekoliko sporova koje konzervativna vlada u Varšavi ima s institucijama EU, tvrdeći da Brisel podriva neotuđiva prava Poljske da donosi nezavisne odluke.

Sjedinjene Američke Države i visoki zvaničnik EU kritikovali su planove poljske vlade za još jedan zakon koji bi mogao navodno da spriječi njene političke protivnike da obavljaju javne funkcije u punom mandatu. EU je zapretila da će preduzeti mjere ako se ispostavi da bi taj zakon potkopao demokratske standarde.

Najnoviji vid poljskog prkosa stranom uticaju i miješanju u unutrašnja pitanja je i pomenuta deklaracija usvojena juče, za koju su glasala 234 poslanika od 460 koliko ih ima u donjem domu poljskog parlamenta.

Što se tiče crnogorskog Ustavnog suda, mi ne moramo da brinemo da ćemo zbog njegovih presuda plaćati novčane kazne Evropskoj uniji (ukoliko ikad postanemo članica), jer neki od sudija našeg Ustavnog suda ne vole mnogo da se zamaraju nezavisnošću i povezanim pojmovima.

U Crnoj Gori nam nije strano da nam neke od članica EU i SAD kroje unutrašnju i spoljašnju politiku, kadriraju vladu, i govore šta je dobro, a šta loše za crnogorsko društvo.

Naš Ustav takođe kaže u članu 9 da:

Potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni su dio unutrašnjeg pravnog poretka, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drukčije od unutrašnjeg zakonodavstva.

Ovaj član crnogorskog Ustava, neki od naših vlastodržaca su pogrešno protumačili, tačnije dali su mu novu dimenziju. Izgleda da smatraju da se moraju bespogovorno slušati i ispunjavati sve želje međunarodnih partnera, kako onih iz EU, tako i onih iz SAD-a.

Mi vjerovatno nikada nećemo dočekati da naša Skupština donese deklaraciju kojom bi svako narušavanje crnogorske suverenosti i nezavisnosti bilo okarakterisano kao miješanje u izborni proces, sastavljanje vlade ili kao neprijateljski čin protiv Crne Gore.

Jednostavno, dio naše političke elite ne voli da se zamijera zapadnim partnerima, jer su ih u većini slučajeva oni i instalirali na državničke funkcije, kako bi obavljali raznorazne zadatke, koji su rijetko u interesu Crne Gore i njenih građana.

Za našu državu i građane koji žive u njoj, najbolje bi bilo da predstojeći sastav vlade predstavlja samo i isključivo narodnu volju, a da sadašnji i svaki budući mandatar budu u potpunosti samostalni u kadriranju vlade i kasnije u obavljanju premijerske funkcije.

Ljudi koji ne smiju ili ne umiju da kažu NE predstavnicima stranih država, ne bi ubuduće trebalo da pokrivaju ijednu odgovornu funkciju u crnogorskoj vladi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest