Завршена сједница одбора за безбједност и одбрану: Кокаин главна тема

Абазовић: Дилема је зашто СДТ није узело случај запљене 1,2 тоне кокаина, а јесте случај запљене у Волију

Тема саслушања је била запљена кокаина. Посланици су већином гласова изгласали да сједница буде затворена за јавност, преносе у свом извјештају подгоричке „Вијести“.

Сједница Одбора за безбједност и одбрану на којој се обавило контролно саслушање поводом случаја запљене око 500 килограм кокаина завршена је, а након ње потпредсједник Владе Дритан Абазовић казао је да је Специјално државно тужилаштво (СДТ) члановима тог скупштинског тијела представило нови, другачији извјештај.

Сједница је одржана иза затворених врата у такозваној „глувој соби“.

Абазовић је казао да је његова порука члановима Одбора била да треба да будемо срећни што је у посљедњих пет мјесеци заплијењено толико кокаина.

Рекао је и да мисли да су овакве количине кокаина плод транснационалног криминала.

„Када је ријеч о повезивању које се тиче мене лично, мислим да је свим члановима Одбора јасно да је то смијешно. Чињеница да предсједник Владе није дошао, а имао је прилику да дође и пред члановима Одбора и камерама каже те чињенице“, рекао је Абазовић.

Казао је да је предсједник Одбора Милан Кнежевић поставио неколико врло логичних питања главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу и да су и његова размишљања слична.

„Дилема која се испоставила јесте зашто СДТ није узело случај у ком је заплијењено 1,2 тоне кокаина, а јесте случај заплијене кокаина у Волију. Ако то није организовани криминал, већ су крива само два човјека из Зете, онда из Зете треба да буде предсјеник Владе доживотни“, поручио је Абазовић.

Претходно, Кнежевић је казао да предсједник треба да буде из Зете.

Абазовић је рекао да је Катнићева претпоставка да је у товарима који су недостајали била дрога.

„Гдје су организатори и гдје су кријумчари, до њих морамо доћи. До сада нисмо могли доћи ни до кокаина“, рекао је Абазовић.

„Ако неко мисли да ће се систем трансформисати преко ноћи, само зато што се промјенио руковидилац, онда се вара“, рекао је Абазовић.

Он је казао да је СДТ потрчало да узме предмет у један увече као да је ратна ура, али да они то нијесу урадили.

Кнежевић: Неко мора да заврши у лудници

Кнежевић је рекао да је након дуже од четири сата завршена сједница на којој је једногласно усвојен извјештај.

Казао је да је дошао до закључка да неко мора да заврши у лудници.

„Или ми који смо слушали или они који су нам саопштавали детаље“, рекао је Кнежевић.

Казао је да послије данашње сједнице тврди да шпедитер Ђоко Дробњак није једини кривац и да би требао да се брани са слободе.

Рекао је да је у том случају толико непознаница, али да су сазнали да у том случају нијесу саслушани ни Изет Растодер и Драган Бокан.

Казао је и да је Дробњак прошао полиграф, као што су га прошли и чланови породице Крстовић.

„Чини ми се да неко породицу Крстовић покушава истурити као главне кривце, казао је Кнежевић.

Питао је и зашто СДТ није исто реаговало у та два случаја.

Кривокапић одбору послао допис, није присуствовао

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић, директор Управе полиције Зоран Брђанин и директор Агенције за националну безбједност Дејан Вукшић казали су да посједују информације припремљене специјално за данас, које су означене степеном тајно.

Због тога су посланици већином гласова изгласали да сједница буде затворена за јавност.

Поред Катнића на сједницу су дошли специјални тужилац Мирослав Турковић, шеф Специјалног полицијског одјељења Драган Радоњић.

Сједници је присуствовао и потпредсједник Владе и координатор служби безбједности Дритан Абазовић.

Пред почетак сједнице предсједник тог скупштинског тијела Милан Кнежевић, питао је Катнића да ли ће представници тужилаштва износити тајне податке, како би сједницу затворили за јавност.

Прије почетка сједнице Кнежевић је посланику Бошњачке странке Ервину Ибрахимовићу рекао да су и њега јутрос претресли на граници: „Изули су ме“, казао је.

Ибрахимовић му је одговорио да би онда било добро да се замјене, да он пређе у православље, а Кнежевић у ислам.

Предсједник Одбора одговорио му је да би онда одмах ушао у Владу, постао потпредсједник и отишао у Истанбул да усади косу, а да би се Ибрахимовић заглавио у опозицији.

Катнић је тада рекао Кнежевићу да би морао испоштовати и неке друге обичаје.

Кнежевић је честитао бившем предсједнику Социјалдемократа одржавање трећег конгреса, а овај му се захвалио, додајући да је његова честитка била знаковита.

„Знаковито је и 11.000 еура“, одговорио му је Кнежевић, који управо отвара 27. сједницу Одбора.

Од позваних на контролно саслушање, само предсједник Владе Здравко Кривокапић није дошао на саслушање.

Он је Одбору послао допис којих их је обавијестио да се неће одазвати на њихов позив.

У писму је навео и да је разлоге већ неколико пута навео.

„Ово није непознато што се тиче Одбора за безбједност и одбрану, али сматрам да без обзира на допис који је доставио, можемо да утврдимо измјену дневног реда“, казао је он, набрајући да остале који су се одазвали могу саслушати.

Кнежевић је казао да је тема толико важна, да саслушање не треба одлагати ни због Кривокапића.

Лидер Социјалдемократске партије Рашко Коњевић је казао да ће подржати тај приједлог, али да би било добро да се изјасне да ли постоје елементи тајности, како би сједницу затворили за јавност.

Рекао је и да би било добро да се то расправи пред црногорском јавношћу.

Кнежевић је позвао госте да се изјасне да ли има потребе да се сједница одржи у глувој соби.

Катнић је казао да је у предмету због ког су их позвали донијето рјешење о тајности поступка, и да су и они који сазнају све податке обавезни да чувају тајност података.

Објаснио је и што би могли данас саопштити, а то је оно што су иначе и саопштили, а да остале податке могу саопштити само у тзв. „глувој соби“.

Брђанин је казао да је полиција саставни дио тог поступка и да морају поштовати закон о чувању тајности.

„Ми смо отворени да све оно што можемо подијелимо, а оно што је тајан податак, можемо само у простору изначеном степеном тајности“, рекао је Брђанин.

Вукшић је казао да се неће посебно изјашњавати, јер АНБ посједује информацију припремљену специјално за данас, која је означена степеном тајно.

И он је предложио да сједница буде затворена за јавност.

Посланик Марко Милачић казао је да је један дио приче о запљени кокаина у Волију увелико јаван и да је сагласан да један дио тема морају да буду тајне.

„Ја разумијем г. Катнића који се понаша као портпарол Волија да жели да буде тајно, јер је то његов интерес, јер се тако понашао на пресс конференцији“, рекао је Милачић који је позвао да један дио Одбора буде јаван.

Рекао је да Црна Гора не треба да буде „глува соба“ и да она мора да чује. Замолио је да један дио сједнице буде јаван.

„Ко буде желио да се бије са Миливојем Катнићем сјешће поред њега, ко буде желио да се бије са Дританом Абазовићем сјешће поред њега. Раздавајања нема. Ми ћемо да гледамо“, казао је Кнежевић.

Катнић је рекао да они што хоће да се бију са њим, сједну поред Радоњића, јер му је он замјеник.

Кнежевић је рекао да и други могу да изаберу замјену, али да су усвојена правила да раздвајања нема, јер је израчунао да је на раздвајање изгубљено више од три сата.

Милачић је тражио да се Абазовић изјасни да ли је за то да сједница буде тајна.

Кнежевић је рекао да став потпредсједника неће бити пресудан, али му је дао ријеч.

„Да не дужим, што се мене тиче, ја бих волио да сједница има два дијела. Односно да има отворени дио. Мислим да јавност очекује неке спектакуларне одговоре, које неће ни добити, али што се мене тиче, волио бих да сједница буде отворена… Волио бих да не само нас 15 чујемо неку причу, него да она има неки шири карактер“, казао је Абазовић.

Посланици су већином гласова изгласали да сједница буде затворена за јавност.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest