Хрватску јавност највише забољела седма тачка Орбановог предлога о Србији

Након што је Влада мађарског премијера Виктора Орбана објавила текст у хрватским медијима под насловом „О будућности Европске уније“ са седам предлога, међу којима је и став да Србију треба примити у ЕУ, узроковане су бурне реакције у хрватској јавности. Из хрватског Министарства спољних и европских послова изнјели су саопштење да Хрватска не дијели став Мађарске.

фото:  Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

У тексту мађарске Владе поново су истакнуте оштре оптужбе на рачун Европске уније и одлучно противљење стварању “европског царства”. Међутим, хрватску јавност највише је забољела седма тачка предлога – захтјев да Србија постане члан Европске уније. 

Хрватски медији су седам мађарских предлога доживјели као, како преноси загребачки „Јутарњи лист“, још један снажан напад Будимпеште на ЕУ и понављање оптужби које Орбан већ упућује Бриселу.

„Јутарњи“констатује да предлози долазе само дан након последњег самита Европске уније на којем су неки лидери држава чланица ЕУ били толико отворени и оштри да су, како истичу, Орбану поручили да напусти ЕУ ако не мисли да поштује начела на којима је ЕУ створена, од темељних људских права, владавине права и независности судства до слободе медија.

„Мађарска је већ годинама главни савезник Србије унутар Европске уније, а посебно блиске односе гаје двојица лидера – Виктор Орбан и Александар Вучић“, пише „Јутарњи“ и наводи да је прошлог лета словеначки премијер Јанез Јанша учествовао са Орбаном и Вучићем на веб конференцији о европским изазовима и тражењу заједничког европског идентитета.

„Сва тројица сложила су се да желе јаку и компетитивну Европу која је дом различитих народа и Европу као заједницу засновану на „јудео-хришћанским“ и хришћанско-демократским вредностима и традицијама, а не федералистичку Европу која ће занемарити идентитете и историјску баштину појединих народа“, наводи лист.

„Јутарњи“ као најзанимљивију тачку огласа мађарске владе истиче ону која каже да Србију треба примити у Европску унију.

Иначе, текст мађарске владе изазвао је бурна реаговања, а Министарство спољних и европских послова Хрватске јасно је рекло „не“ таквом мађарском ставу о Србији.

„Поводом будућности Европе, не дијелимо симплификоване ставове које преносе огласи – наше идеје и стремљења у погледу Европске уније су познати и теже снажнијој укључености, повезаности и синергији унутар европске породице. Што се тиче процеса проширења ЕУ, Хрватска инсистира на проширењу које се темељи на дослиједном испуњењу критеријума за чланство, спровођењу потребних реформи и остваривању мерљивих резултата. То важи за све државе које претендују на чланство, па тако и за Србију„, рекли су из Министарства спољних и европских послова Хрватске за загребачки „Вечерњи лист“.

извор: ин4с

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest