Ми знамо ко смо: Појам Србин и појам православац су у црногорској прошлости били истовјетни. Српство је, у ствари, значило православље

Уколико се, којим случајем, у Црној Гори, затекнете усред распламсале идентитетске полемике, није раритет да наиђете на сљедећу, доста комичну и баналну, аргументацију: „Појам Србин и појам православац су у црногорској прошлости били истовјетни. Српство је, у ствари, значило православље.“ Друга тачка, на коју обавезно наилазите, навођење је, из контекста истргнутог цитата Симе Матавуља, затим, такође обавезно, и Павла Ровинског, а ту је и читава, раскошна, сторија о чувеном попису из 1909. (који није, рећи ће, национални него вјерски!).

Фото: Ми знамо ко смо

Помало затечени, покушавате да противрјечите (уколико процијените да вам неће разбити нос), не вјерујући да опет доказујете да је вода квасна, а пијесак сув, наводите, можда, Његошево писмо ужичком епископу Никифору Максимовићу из 1833. у коме владика дословце каже „народност ми србинска“. Или онај, још чувенији, Земљопис Краљевине Црне Горе из 1911. који који казује да у Црној Гори живе „…све сами и чисти Срби, који говоре српским језиком“ и сви су „српског поријекла и српске народности!“.

Наравно, пошто је наивни владика изманипулисан од стране сарајевског учитеља, а књаз и потоњи краљ, Никола се српством рабио због политичке користи (оба ова аргумента, неминовно, одмах затим чујете) можда је најбоље да подсјетите, пројектованог саговорника титрајуће слепоочнице и са пјеном на устима — на црногорске католике, а опет Србе (о, како?!).  

Ту је чувена породица Змајевић (неки од изданака су Матија Змајевић, Србин, Бокељ, руски адмирал, или Андрија Змајевић, његов стриц, набпискуп барски и примас српски), ту су и знаменити трговци Лумбурдићи и конти Ивановићи, којима је владика Раде посветио дивну пјесму „Србин Србима на части захваљује“ (опет: како ако нису били православци?), ту су многи други… и на крају, ту је которски свештеник, римокатолик, честити Србин, истакнути културни радник, изданак старе поморске и бродовласничке породице, поштовани жупник код чијих предака је Његош у госте долазио — дон Нико Луковић.

О Црногорцима је говорио као највитешкијем дијелу српства („Ниједан народ на Балкану није се тако упорно, непрекидно и дуготрајно борио за слободу као црногорски народ, најчистија етничка група међу Србима“). Поштовао је Његоша, и његово дјело помно проучавао, на великој прослави 750 година СПЦ, у Котору 7. септембра 1969. године, говорио је о величини Светог Саве, а за скупштинском говорницом, 1946. изговорио је и реченице које дајемо у прилогу. Био је и пасионирани колекционар умјетничких дела, сакупљач драгоцјених књига и предмета, које је на крају поклонио Поморском музеју у Котору, вјерујући да тако промовише српски идентет и чува аутентичну културу Боке Которске. Наравно, оно што су његови савременици тврдили, а што је вјероватно најбитније – дон Нико је био добар човјек.

Поносимо се својим прецима, сјећање на њих одржавамо живим, знамо ко смо, и српством дјелујемо – вјерујемо што вјерујемо. Наравно, да бисмо што интензивније и учинковитије промовисали овакве личности из прошлости, позивамо вас да нам у томе помогнете дијељењем садржаја и материјала попут овог у прилогу, и позивом својим пријатељима да запрате нашу иницијативу.

Пише: Ми знамо ко смо

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest