64 године од емитовања првог „Дневника“

Фото: РТС

Пре 64 године, 23. августа 1958, Телевизија Београд се први пут обратила свом гледалишту, кроз трочасовни програм из студија на Београдском сајму.

Отварање Телевизије Београд најавила је спикерка Радио Београда Оливера Живковић, а потом је Олга Нађ најавила емисије које ће се емитовати у оквиру преподневног и послеподневног програма.

„Добар дан, драги гледаоци. Телевизијски студио Београд почиње свој експериментални програм. Данас гледате нашу прву емисију“, овако се гледаоцима 1958. године обратила Оливера Живковић, спикерка Радио Београда.

Олга Нађ је потом најавила садржај програма, а у 20 часова емитован је први „Дневник“, чији је водитељ био вечити младић наше телевизије Мића Орловић.

Широм Београда било постављено 80 телевизора 

Из незавршене зграде Сајма, први Дневник почео је у 20 сати, а емитован је из репортажних кола. На јавним местима у Београду било је постављено 80 телевизора, будући да су апарат у својим кућама тада имали ретки.

Тог дана је на „задатку“ било око 150 људи, једна репортажна кола са три камере и четири филмске камере од којих ниједна није била тонска.

Грађани на наменски за ту сврху одабраним локацијама по Београду присуствовали су том историјском догађају.

За гледање програма по граду (на Теразијама, у Кнез Михаиловој, на Калемегдану, у Маршала Тита, на Тргу Маркса и Енгелса, Вождовцу, Душановцу, Карабурми…) постављени су телевизори, као и у домовима појединих савезних, републичких и градских руководилаца.

У прво време програм се емитовао уживо, из студија, или посредством репортажних кола са места догађаја. Телевизија Београд потом набавља магнетоскопе и тонске филмске камере, и постепено се потискује искључиво „жива телевизија“, а преовлађују емисије снимљене на траци.

Извор: ртс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest