Afera “vojni stanovi”: Inspekcija izrekla novčane kazne Filipu Adžiću i Ministarstvu odbrane

JutjubPrintscreeen
Od 2010. godine traje borba 100 profesionalnih crnogorskih vojnika, koji ne mogu da riješe stambeno pitanje jer Ministarstvo odbrane 13 godina nije našlo za shodno da realizuje ono što su sami utvrdili, prvenstveno oglasom, a zatim i utvrđenom rang listom za dodijelu stanova. Sada, 13 godina kasnije, počele su da se izriču i prve kazne.

Naime, Ministarstvo javne uprave, odjeljenje upravne inspekcije, donijelo je zaključak i izreklo novčanu kaznu Filipu Adžiću, starješini Ministarstva odbrane, kao odgovornom pravnom licu u iznosu od 50 eura, zbog neizvršenja mjere naređene Rješenjem upravnog inspektora.

Takođe, iz istog razloga izrečena je kazna Ministatsvu odbrane kao odgovornom pravnom licu i to u iznosu od 500 eura.

“Ranije je upravni inspektor naredio strješini Ministarsva odbrane Filipu Adžiću, kao odgovornom licu, da u roku od 45 dana od dana prijema rješenja otkloni nepravilnosti koje su utvrđene u postupku inspekcijskog nadzora u odnosu na nedonošenje pojedinačnih rješenja po Oglasu za davanje stanova u zakup na neodređeno vrijeme sa pravom otkupa po povoljnim uslovima od 20. maja 2010. godine i Konačnoj rang listi profesionalnih vojnih lica od 10. januara 2019. godine”, piše u obrazloženju upravne inspekcije.

Kako je sve počelo

Na čelu ministarstva tada je bio Predrag Bošković, koji je i izazvao sav ovaj pravni haos, ne postupajući po donijetim riješenjima, a protiv kojeg je i u međuvremenu podignuta optužnica u “aferi stanovi”.Sve je počelo 2010. godine kada je Ministarstvo odbrane raspisalo oglas za davanje 100 stanova u zakup, s pravom otkupa po povoljnijim uslovima, za više kategorija lica, od čega se civilnim licima na službi u Vojsci daje sedam stanova.

Odugovlačenje, prebacivanje odgovornosti… godinama isti scenario se ponavljao, ali dodjele stanova, nije bilo. Tek 10 januara 2019. godine je donijeta rang lista po kojoj je trebalo da se postupi odmah i da se ovaj višegodišnji problem riješi. Međutim, do toga nije ni dan danas došlo.
Pozivajući se na crnogorske zakone, rang listu, ali i samu odluku Ministarstva odborane od 2010. godine, nezadovoljna vojna lica su presavila tabak i odlučila da pravdu potraže na sudu.

Ni tu nisu imali mnogo sreće iako je pravda na njihovoj strani, jer Ministarstvo odbrane uporno odbija da izvrši obavezu i donese pojedinačna rješenja.

Koliko se crnogorske institucije poštuju najbolje govori činjenica da se ne poštuje ni nalaz inspekcije.

Upravni inspektor je još početkom maja izvršio inspekcijski pregled u Ministarstvu odbrane i jasno utvrdio da je resorno ministarstvo dužno da donese pojedinačna rješenja.

Ista situacija se ponavlja i krajem prošle godine kada je isti inspektor obavio inspekcijski nadzor kako bi provjerio da li se prethodni nalaz ispoštovao.

Kako je utvrdio da ništa nije urađeno po tom pitanju, donio je novo rješenje kojim je naložio ministarstvu da u roku od 45 dana donesu pojedinačna rješenja. Ipak, iz ministarstva to nisu uradili pa su danas uslijedile prve kazne.

Da stvar bude još gora i zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Armenko upozorila je Ministarstvo odbrane da bi zbog nepostupanja u slučaju raspodjele stanova i sudskih presuda mogla ispaštati država Crna Gora, jer bi nezadovoljna vojna lica mogla da je tuže pred međunarodnim sudovima. Međutim, ni to nije podstaklo Ministarstvo odbrane da svoju odredbu sprovedu u djelo.

Dodjela stanova samo za podobne

Simptomatično je, da su se stanovi po povoljnim uslovima dodjeljivali javnim funkcionerima, iako su mnogi od njih već imali riješeno stambeno pitanje. Nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je dobila stan koji nije ni cent platila.

Branka Lakočević, Predsjednica Upravnog suda, dobila je 40.000 eura za stambeno pitanje od države, vraća ukupno 8.000 eura. Ona je već tada imala jedan, a suprug još jedan, a suvlasnik je još četiri stana.

Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković je naveo da u Podgorici ne posjeduje stan, on u zahtjevu navodi da mu pripada veliki stan. On je dobio stan od 109 metara kvadratnih. On već u Nikšiću ima kuću od 110 i stan od 52 kvadrata u Nikšiću.

Specijalni tužilac Saša Cađenović, za koga je stan tražio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, dobio je stan od Vladine Komisije. On je kazao da mu se ne dopada stan jer ima preveliku terasu, pa traži drugi. Vlada mu tajnom odlukom dodjeljuje novi stan od 89 metara kvadratnih. On je taj stan dobio za 15.326 eura.

I mnogo je još ovakvih ili sličnih primjera. Sa druge strane kad su u pitanju oni koji stoje na braniku države i koji nemaju već riješeno stambeno pitanje, a zakonski imaju osnov za to, na njih niko ne mari, te godinama čekaju da pravda zakuca i na njihova vrata.

Adria TV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest