ASP: Crnoj Gori prijeti novi odštetni arbitražni spor od najmanje 34,3 miliona evra

FOTO: Pixabay

Zbog posla na Luštici i zaključenih ugovora koji su sklopljeni drastično na štetu javnog interesa državi Crnoj Gori prijeti novi odštetni arbitražni spor od najmanje 34,3 miliona evra, uz izmaklu dobit koja bi se mogla mjeriti i do 100 miliona evra, pokazuju podaci u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

„Zbog posla, kojeg je na štetu javnog interesa svojevremeno ugovorila vlada Demokratske partije socijalista (DPS), a nove vlasti se suočile sa njegovim posljedicama, državi Crnoj Gori prijeti novi odštetni arbitražni spor od najmanje 34,3 miliona evra, uz izmaklu dobit koja bi se mogla mjeriti i do 100 miliona evra, ili i više“, naveli su iz ASP-a.

Radi se o poslu dugoročnog zakupa na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica sa obavezom izgradnje ekskluzivnog turističkog kompleksa, koji je zaključen na jesen 2009. godine, odnosno prije 13 i po godina, a da strani zakupac, čije je stvarno vlasništvo sakriveno na ofšor zonama, nije realizovao ugovorne obaveze, navode iz ASP-a.

Strani zakupac bio je konzorcijum firmi „Nortstar“ iz Podgorice i „Ekvest Kapital Limited“, registrovane na Kanalskim ostrvima, pod jurisdikcijom Ujedinjenog Kraljevstva. Na toj destinaciji se kriju stvarni vlasnici, naveli su iz ASP-a.

Iza „Nortstara“ je „Montrose Development“, registrovan u Nizozemskoj, čiji je osnivač firma sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, još jedne ofšor zone.

„Lokacija je izdata u dugoročni zakup na nevjerovatnih 90 godina. A iako je inostrani zakupac još tokom tenderskog postupka iskazao spremnost da učestvuje u gradnji infrastrukture na Luštici i tvrdio da ima novac za turistički resort od minimalnih 210 miliona, ugovorom je Vlada obavezala opštinu Herceg Novi da prvo sagradi komunalnu infrastrukturu, što je definisala kao prethodni uslov za stupanje ugovora na snagu, a sa pravom na naknadu štete zakupcu ako se to ne desi“, smatraju u ASP-u.

Opština Herceg Novi nije imala novca da razvoj lokalne samouprave podredi interesima stranog zakupca, a on je sa druge strane mogao uložiti u gradnju komunalne infrastrukture, pa da mu se kasnije vrati uložena suma, ali očito nije imao obezbijeđene finansije, tokom prethodnih godina su zaključeni aneksi ugovora, koji su još drastičniji na štetu javnog interesa, navode iz ASP-a.

Dalje navode da je tako propisana dodatna obaveza za gradnju putne infrastrukture kroz Lušticu, dok je zakupnina oslobođena plaćanja PDVa, a što je, vjeruju, sve na štetu državne kase i građana.

„Prema podacima ASPa, opština Herceg Novi je procijenila vrijednost ukupnih infrastrukturnih i komunalnih projekata na Luštici na 57,3 miliona evra, koliko treba da se uloži da bi nepoznati strani zakupac počeo sa investicijom od 80 miliona, to jest, sa gradnjom turističkog resorta“, naglasili su iz ASP-a, prenijeli su crnogorski mediji.

Početkom prošle godine, tvrde, na adresu u Karađorđevoj ulici u Podgorici stiglo je obavještenje o kršenju ugovora o dugoročnom zakupu, u kojem se navodi da Vlada nastavlja da nanosi značajnu štetu „Nortstaru“ i njegovom osnivaču u Nizozemskoj, sa pozivanjem na bilateralni sporazum o zaštiti ulaganja između Nizozemske i Crne Gore.

Strani zakupac tvrdi da je vrijednost projekta 34,3 miliona evra, koliko je do početka ove godine investirano, ali struktura tih ulaganja nije poznata, posebno imajući u vidu da je na lokaciji na Luštici sagrađen samo restoran, za koji se navodi da je uloženo oko dva miliona evra, navode iz ASP-a.

„ASP čeka dodatnu dokumentaciju od Ministarstva finansija na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a rok da postupe je do 19. jula, nakon čega ćemo podnijeti žalbu nadležnom drugostepenom organu zbog ćutanja uprave“, zaključili su iz ASP-a.

pogled.me/rtcg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest