EVROPSKI PARLAMENT: Suzbiti šverc cigareta u Baru, preispitati istragu o ubistvu Jovanovića…

Poslanici Evropskog parlamenta u amandmanima na Izvještaj o Crnoj Gori pozvali su na ubrazanje procesa EU reformi, ali i izrazili žaljenje što je “među vladajućom političkom elitom evidentno rastuće oklijevanje da se napreduje u pregovorima s EU“.

U izmjenama koje je predložila Evropska narodna partija, najjača stranka u EP, navodi se da Parlament žali što nijedno od 33 otvorena poglavlja nije zatvoreno od 2017. godine, što usporava pozitivne rezultate i status Crne Gore kao najnaprednije zemlje Zapadnog Balkana u njenom napretku ka pristupanju EU, i Crna Gora se podstiče da nastavi posebno da se fokusira na ispunjavanje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, a nakon toga i na zatvaranje poglavlja.

U amandmanima se izražava čvrsto uvjerenje da je Crnoj Gori potrebna stabilna proevropska vlada i EU orijentisana većina da bi ubrzala reforme vezane za EU, i ohrabruje se predsjednik, novi parlament i vlada da se usredsrede na ključne reforme potrebne da bi zemlja ostvarila napredak u EU integraciji i obezbjeđivanje njihove pravilne i blagovremene implementacije;

Iz redova Liberala (Renew) pozvali su izabranog predsjednika i političke stranke da se uzdrže od upotrebe zapaljive retorike u političkim diskusijama kako bi se spriječila dalja polarizacija u zemlji i dodatne tenzije u regionu.

Spriječiti zaobilaženje EU sankcija

Poslanici pohvaljuju usaglašenost Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i sankcijama Rusiji, međutim, izražava se zabrinutost zbog činjenice da sve veći broj ruskih državljana, uključujući oligarhe, boravi u glavnom gradu Crne Gore i primorskom regionu.

Poslanici pozivaju da se osigura da Crna Gora neće postati „čvorište za privredne subjekte i pojedince koji žele da zaobiđu sankcije“.

Stranka konzervativaca i reformista podsjeća da je Crna Gora među zapadnobalkanskim zemljama u kojima se nalazi najveći broj ukrajinskih državljana koji su pobjegli od rata, preko jedan odsto stanovništva zemlje.

Ojačati saradnju u borbi protiv dezinformacija

Kada je riječ o borbi protiv lažnih vijesti u amandmanima se naglašava važnost slobode medija i nezavisnost, kvalitet izvještavanja i unapređenje medijske pismenosti kao ključ u borbi protiv manipulativnih dezinformacija.

Poziva se na jačanje evropske saradnje sa Crnom Gorom u rješavanju problema dezinformacija, sajber i hibridnih prijetnji koje nastoje da “potkopaju evropsku perspektivu regiona”.

Poslanici osuđuju napore Rusije da iskoristi etničke tenzije u Crnoj Gori kako bi se rasplamsali sukobi i podijelile zajednice. Takođe, osuđuju ulogu Rusije u širenju manipulativnih dezinformacija u Crnoj Gori, ali i izražavaju zabrinutost je zbog pokušaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da promoviše ruske dezinformacije.

Pozdravljeni napori u suzbijanju krijumčarenja cigareta

U amandmanima na izvještaj pozdravljaju se pozitivni napori u oblasti sprječavanja nezakonite trgovine, odnosno krijumčarenja cigareta, kao i nove mjere koje je Vlada objavila u julu 2022. godine, a kojima se zabranjuje skladištenje duvana u Baru. Parlamentarci ponavljaju važnost daljih mjera za borbu protiv šverca cigareta, posebno u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Zabrinutost zbog nezavisnosti medija

Poslanici u amandmanima izražavaju zabrinutost zbog duboke političke polarizacije u medijskom okruženju, nedostatka medijske nezavisnosti javnog emitera i pritiska koji na lokalno medijsko tržište vrši širenje regionalne medijske konkurencije.

Naglašava se potreba nezavisnosto i slobode medija, a vlasti pozivaju da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih administrativnih, zakonodavnih ili političkih akcija koje bi ugrozile uređivačku, institucionalnu ili finansijsku nezavisnost javnog emitera.

Poslanici Zelenih i Liberala, istakli su i zabrinutost zbog izbora generalnog direktora javnog servisa, čime se „krši konačna sudska odluka”.

Zastupnici u Evropskom parlamentu pozivaju na veću transparentnost u pogledu povjerljivih dosijea o napadima na novinare, naglašavaju potrebu da se preispita istraga o ubistvu Duška Jovanovića i da se sarađuje sa stranim stručnjacima kako bi se osigurala potpuna i efikasna istraga slučaja.

Otvoriti arhive tajne službe

Poslanici su u amandmanima ponovili važnost kažnjavanja ratnih zločina i osude njegovog veličanja i pozvali Crnu Goru da otvori arhive bivše Jugoslovenske tajne službe i da slijedi adekvatnu pravnu proceduru za prenos relevantnih dosijea u crnogorske državne arhive.

Desničarske partije: Podrška ostanku Crne Gore van EU

U amandmanima koje su predložili poslanici krajnje desničarskih partija u Evropskom parlamentu navodi se da je posvećenost Crne Gore integraciji u EU podržana određenim nivoom javne podrške samo zbog uočenih finansijskih dobitaka do kojih bi to moglo dovesti.

Ponavljaju podršku ostanku Crne Gore van EU, uz napomenu da nijedno poglavlje nije završeno u proteklih šest godina uprkos ogromnom finansiranju od strane poreskih obveznika država članica.

Poslanici krajnje desnice u amandmanima su osudili „saosjećajni odnos EU prema Milu Đukanoviću, premijeru i tadašnjem predsjedniku Crne Gore u periodu od skoro 23 godine, „pod izgovorom njegove želje da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u“. Podsjećaju da će odnos EU sa Milom Đukanovićem ostati „eklatantan primjer ‘dvostrukih standarda’, što znači da će moraliziranje EU ostati nečuveno u ostatku svijeta“.

Iz ove političke grupacije napominju da su narodi Zapadnog Balkana dobri primjeri zašto „multikulturalna društva dovode do slabih, krhkih, nasilnih i neproduktivnih nacija“.

Poslaničke grupe EP podninele su skoro 250 amandmana na izvještaj o Crnoj Gori, na osnovu kojih će biti sačinjeni kompromisni amandmani o kojima će glasati Vanjskopolitički odbor Evopskog parlamenta.

pogled.me/rtcg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest