Ауто-пут Смоковац – Матешево: Завршено 99,1 одсто радова, исплаћено 750 милиона еура

На приоритетној дионици Смоковац – Матешево ауто-пута Бар – Бољаре до почетка марта било је завршено 99,1 одсто предвиђених радова, а кинеској компанији ЦРБЦ као извођачу је за то уплаћено 750,083 милиона еура или 92,65 одсто укупног износа предвиђеног потписаним уговорима. Како се наводи у извјештају о радовима Министарства капиталних инвестиција и Монтепута, по основу аванса исплаћено је 161,915 милиона еура или 20 одсто уговорене суме, од чега је већ враћено 117.,180 или 72,37 одсто. Преостало је да се извођачу исплати 59,493 милиона еура или 7,35 одсто укупног износа. Од тога, из буџета ће бити исплаћено 8,924 милиона еура, а од кредитних средстава 69,372 милиона долара, преноси градски.ме.

Када је ријеч о додатним инфраструктурним пројектима – петљи „Смоковац“, водоводним инсталацијама и трајном напајању електричном енергијом – веће су плаћени рачуни вриједни 40,622 милиона еура. Преостале финансијске обавезе за ове три ставке износе 8,868 милиона еура. Када је ријеч о нивоу завршетка радова, у тунелима је потребно привесети крају њихово архитектонско уређење и санирају поједине пукотине. На отвореној траси ауто-пута изведено је око 98,8 одсто предвиђених радова на ископу, насипима, зидовима од армиране земље, заштити косина, коловозној конструкцији… Највећи дио је у потпуности завршен, али су преостали радови на заштити косина. Због временских услова било је ограничено преостало асфалтирање на ауто-путу, петљама и девијацијама. На рампама петљи скоро комплетан асфалт добила је она на Матешеву, на Пелевом Бријегу је преостало још 17,2 одсто, а на Веруши 32,7 одсто радова. На девијацијама је завршено нешто више од половине потребних активности.

„На локацији Пелев Бријег смјештена је База за одржавање дионице аутопута Смоковац – Матешево, која заузима површину од око 27.000 квадратних метара. Бруто површина свих објеката износи око 6.300 квадратних метара, а статус изведености радова је око 97 одсто“, прецизира се у извјештају.

На наплатним рампама Смоковац, Пелев Бријег, Веруша и Матешево комплетирано је око 98 одсто радова.

„На Петљи ‘Смоковац’ је до сада завршено око 99 одсто радова, а на систему за водоснабдијевање је реализовано 99,7 одсто радова. У току су радови на кабловској канализацији за 20 киловолтни кабловски развод за трајно напајање електричном енергијом на отвореној траси и мосту ‘Морачица’. У складу са договореним протоколом започето је са повезивањем каблова у трафостаницама према достављеном плану“, наводи се у том документу, и додаје да је извођач тражио продужење рока за радове – али и плаћање – за одређене тунелске трафостанице.

Извор: Градска РТВ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest