CeMI: Izborne liste dobile po 42.000 evra, u kampanji zaposleno preko 5.000 ljudi

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni uz demokratske principe, a svaka od 15 lista bez obzira na izborni rezultat dobila je iz budžeta po 42.000 eura, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje. Navode i da je u kampanji zaposleno preko pet hiljada ljudi, a podijeljeno je i preko 26 miliona socijalne pomoći.

Izvršna direktorka Centra za monitoring i istraživanje Ana Nenezić kazala je da su smo u nedjelju imali miran izborni dan uz nikad manju izlaznost.

“Izborna administarcija dobro je odradila posao, ali i dalje ostaje pitanje nesređenog biračkog spiska”, saopštila je Nenezić, na konferenciji za medije.

Ognjen Mitrović iz CeMI-jaa kaže da su organi za sprovođenje izbora efikasno pripremili izborni proces, iako posmatračke misije nijesu bile uključene u taj posao.

Iz CeMI-jaa su saopštili da je DIK objavio rezultate u zakonskom roku.

Kada je riječ o izbornoj kampanji u CeMI-ju kažu da su je obilježile tri faze, prva faza mogućnost odlaganja izbora, druga faza je bila umjerena kapanja i treća faza, kako navode, nešto intezivnija i negativna završnica.

Miloš Vukanović (CeMI) kaže da je, što se tiče finansiranja kampanje, izdvojeno više od tri miliona eura, što je, kako dodaje, za skoro milion manje u odnosu na prethodne 2020. godine.

Vukanović ističe i da je svaka od 15 potvrđenih lista dobila po 42 hiljada eura na startu kampanje.

“Zakon ne predviđa mehanizme kontrole, pa se postavlja pitanje motiva kandidovanja na izborima”, kazao je Vukanović.

Kaže i da je notirana velika stopa zapošljavanja tokom izborne kampanje.

“Preko pet hiljada ljudi je zaposleno, a podijeljeno je 26 miliona socijalne pomoći”, kazao je Vukanović.

Nenezić je saopštila i da je Javni servis RTCG balansirano izvještavao o kampanji.

“Ali ukazujemo na zastario način prezentacija bez ukrštanja agrumenata”, kazala je Nenezić.

Na drugoj strani, kako ističe Nenezić, svi učesnici izbora nijesu imali ravnopravnu mogućnost predstavljanja na privatnim medijima što bi, kako dodaje, u narednom periodu trebalo promijeniti.

“Tradicionalni mediji poštovali su izbornu ćutnju, ali se tokom nje kampanja vodila preko društvenih mreža”, upozorila je Nenezić.

U novom parlamentu biće manje žena, a neće biti ni Roma, saopšteno je iz CeMI-a.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest