Црна Гора планира кандидатуру за Савјет безбједности УН

Планирана је кандидатура Црне Горе за чланство у Савјету безбједности Уједињених нација у периоду од 2026. до 2027.године. То показује Средњорочни програм рада Владе за период 2022. до 2024.године. Како је указано, црногорска влада планира да 2024.године има подршку 100 држава за ову кандидатуру

Влада ЦГ

Ова кандидатура планирана је у дијелу „Јачање ангажмана и видљивости Црне Горе у мултилатералном систему“.

„Чланством у Савјету безбједности Уједињених нација Црна Гора потврђује свој кредибилитет у међународној заједници. Као чланица једног од главних органа УН, својим гласом и активним учешћем, Црна Гора би активно доприносила и једном од кључних циљева УН, очувању међународног мира. На унутрашњем плану, чланством у СБ УН би се јачали професионални капацитети органа државне управе“, наводи се у програму рада Владе.

Планирана активност је и да се фомира радно тијело за припрему црногорске кампање за ову кандидатуру.

„Циљ израде Средњорочног програма рада за период 2022-2024. и програма рада за 2022. годину је тежња да се процесс учини што инклузивнијим и да се у њега укључе све заинтересоване старне. На основу искуства у изради Програма рада Владе за 2021. годину, када су биле реализоване јавне консултације које су резултирале 361 предлогом јавности, било је јасно да је и у овом случају неопходно укључити све оне који желе да дају свој допринос изради једног од кључних докумената Владе“, наводи се у документу Владе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest