ЂУРОВИЋ: Хронични проблеми у туризму и даље присутни, није све тако “црно”, незахвално сад говорити о успјешности сезоне

Према посљедњем пресјеку, љетња туристичка сезона је боља од прошлогодишње и на 84 одсто у односу на рекордну 2019. годину, каже у разговору за ЦдМ министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић.

Истиче да, иако је незахвално говорити о успјешности љетње туристичке сезоне у моменту тзв. „шпица“, када се очекује и највећи број гостију, може се рећи да су досадашњи резултати дали основа за опрезни оптимизам, посебно предсезона која је указала на трендове из рекордне 2019. године.

“Према посљедњим подацима Националне туристичке организације у Црној Гори борави 141.784 туриста, од чега 101.253 у приватном смјештају а 37.917 у хотелима. У поређењу са прошлом годином то је раст од 0,87 одсто и 84 одсто остварености у односу на 2019. годину”, каже министар.

Ђуровић подвлачи да, ако се уђе у структуру туристичке посјете по општинама може се видјети да, уз изузетак Будве, већина општина биљежи сличне или боље резултате него 2021. а неке чак и у односу на 2019, посебно када је хотелски смјештај у питању (Жабљак, Котор, Тиват, Улцињ и Бар).

Добра вијест је, додаје министар, попуњеност туристичких капацитета на сјеверу и то махом странаца, посебно Пољака, Француза, Нјемаца, Израелаца и Енглеза.

“Према подацима локалних туристичких организација нису добро посјећени само Жабљак и Колашин, већ се кревет више тражи и у Плаву и Гусињу. Занимљиво је да и Национални паркови од почетка године до краја јуна биљеже дупло већи број посјетилаца и приходе у односу на лани”, истиче он за ЦдМ.

Као доказ да препознају туристички потенцијал сјевера, Ђуровић наводи да је Министарство којим руководи опредијелило близу 470 хиљада еура за бројне манифестације током љета, претежно у сјеверним општинама, како би се додатно обогатила њихова понуда и привукли туристи.

У прилог показатељима добре сезоне министар наводи да, када је ријеч о граничним прелазима, само прошле седмице у земљу је ушло 221 хиљада путника, 27 одсто више у односу на 2021. и 11 одсто више у односу на 2019.

И Аеродроми биљеже дупло већи број путника од почетка године до средине јула у односу на прошлу годину (840 хиљада), док је у поређењу са 2019. степен остварености 70 одсто, махом због смањеног промета авиона и путника на аеродрому Тиват.

“На аеродрому Подгорица промет путника је прошле седмице био већи него 2019. док је у јуну био на 99 одсто промета те године. Напоменућу да су приходи Аеродрома од јануара закључно са јуном достигли 12 милиона еура, док је лани у истом периоду приходовано пет милиона”, наводи министар у разговору за ЦдМ.

Према његовим ријечима, сви ови подаци говоре да ситуација ипак није тако „црна” како се чини у бомбастичним насловима дијела домаћих и медија из сусједства, као и ставовима појединих туристичких посленика.

“Увијек сам за критику али у овом моменту вјерујем да она само штети даљем одвијању сезоне која још није завршена, и која ће, надамо се, потрајати и у септембру и октобру”, напомиње он.

Имајући у виду бројне глобалне изазове са којима се суочавамо, од пандемије коронавируса, избијања рата у Украјини, преко економске кризе, општег раста цијена, пада животног стандарда грађана, као и проблема у авиоиндустрији, министар вјерује да можемо бити задовољни досадашњим резултатима сезоне.

Да ли је могло боље? Министар каже да увијек може, и вјерује да ће бити, али и напомиње да треба бити и реалан.

Хронични проблеми наше туристичке понуде су, како каже, и ове године присутни.

“Морам са жаљењем да констатујем да су и ове сезоне до изражаја дошли неки дугогодишњи хронични проблеми нашег туризма, попут нереалног „надувавања“ цијена, буке, чистоће, сиве економије, који нису задатак само ове Владе већ и друштва у цјелини. Оно што ми као министарство већ радимо је озбиљна припрема за предстојећу зимску и наредну љетњу сезону”, закључио је министар Ђуровић у разговору за ЦдМ

ЦДМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest