Dodik: U Prijedoru će biti obilježen Dan sjećanja na „Oluju“, najavio i sastanak vlada Srpke i Srbije

Foto: Jutjub printskrin/RTRS vijesti

Ove godine će u Prijedoru biti obilježen Dan sjećanja na „Oluju“ jer je to stradalnički grad još od Drugog svjetskog rata, i jer je to grad koji je prvi primio stradalnike „Oluje“, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prijedor zaslužuje da se u njemu obilježi Dan sjećanja na „Oluju“, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Porfirija, jer je prvi prihvatio stradalnike iz „Oluje“, a i sam je bio napadnut, rekao je Dodik.

„Prijedor se odbranio, branio je i koridor sa Srbijom. Zato zaslužuje da bude domaćin. Petrovačka cesta je simbol stradanja u ‘Oluji’, i tamo ćemo ranije tog dana zajedno Aleksandar Vučić i ja položiti vijence“, rekao je Dodik za RTS.

Odgovarajući na polemike i kritike što se obilježavanja sjećanja na „Oluju“ ove godine održava baš u Prijedoru, predsjednik Republike Srpske kaže da je problem kada se u Republici Srpskoj obilježava stradanje Srba.

„U ratu je u Prijedoru, ako se već prebrojavamo, stradalo više Srba nego drugih, i u Republici Srpskoj niko nikada nije osporavao obilježavanja stradanja muslimana. Sada je problem ako želimo da obilježimo stradanje Srba. Mi ne smijmo da imamo stradalnike, ne smijmo da imamo svoje sjećanje. Od Omarske su pokušali da stvore priču da tu ima logora kao iz Drugog svjetskog rata, pa nisu uspjeli ništa da dokažu. A niko nije odgovarao ni za jedan zločin nad Srbima iz Prijedora“, rekao je Dodik.

On je rekao da je zahvalan Aleksandru Vučiću i njegovom timu na dogovoru da se zajednički obilježavaju važni datumi, i da su, nažalost, to obično sjećanja na stradanje Srba.

„Imaćemo i sastanak dvije vlade, razgovaraćemo o različitim temama, prije svega o zajedničkim projektima iz oblasti energetike. Najveći promet robe iz Srbije, čak 90 odsto, odvija se u Republici Srpskoj jer se u Federaciji srpska roba bojkotuje, a firme moraju da se registruju i plaćaju porez u Sarajevu“, rekao je Dodik.

Sa Beogradom je dogovoreno i da Srbija u svakoj opštini u Republici Srpskoj izgradi nešto, i da su to najčešće vrtići i škole.

„Jaka Srbija je primarni interes za nas u Republici Srpskoj, i zato se mi radujemo svakom ekonomskom uspjehu Srbije. Zbog toga nas i brinu politički pritisci na Beograd tim nametanjem narativa da je Kosovo nešto specijalno“, rekao je Dodik.

Ponovio je da u Republici Srpskoj imaju problem sa, kako kaže, lažnim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, iako su Rusija i Kina uložile veto u Savetu bezbednosti UN.

„Pritom je prekršen i aneks 10 iz Dejtonskog sporazuma, jer nema dogovora o njegovom izboru ni prema tom aneksu. Mi želimo da vidimo da li možemo da izgradimo zajednički stav sa Srbijom da njegov izbor nije podržala nijedna od relevantnih strana koje predviđa aneks 10 Dejtonskog sporazuma“, objasnio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik takođe naglašava i da Ustavni sud BiH ne funkcioniše kako treba jer se i njegove odluke donose prostom većinom.

„A jedino tijelo koje može da donosi zakone na teritoriji Republike Srpske je Narodna skupština, a oni žele to da uzurpiraju. Jer kako inače da se tumače odluke suda u kome sjede tri stranca, dva Njemca i jedan Albanac, i dva muslimana. Sve ovo što oni čine je da nam otmu imovinu“, tvrdi Dodik.

Predsjednik Republike Srpske kaže da je Ustav BiH gotovo prepisan Ustav SAD, koji predviđa da zasebne države čine SAD, a da kada se to pomene u BiH, odmah kažu da je to secesija.

„Ili se vratite na Dejtonski sporazum da vidimo šta treba da se mijenja zbog protekih vremena, a šta su konstante. Ali oni to neće. Pravo je čudo da smo mi ovdje opstali, a to je zato što smo uporni i vjerujemo da je Republika Srpska nešto što je trajno“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske kaže da su svi stranci koji se u poslednjih 20 godina pojavljuju u regionu napravili karijeru na narativu o BiH kao mjestu gdje su Srbi ubice i loši.

„Ovaj narod će izdržati i njih i mene, otići ću i ja sa pozicije, ali narod neće odustati od Republike Srpske. Republika Srpska neće odustati od sebe, ali će vrlo lako odustati od BiH ako se odustane od dejtonske Bosne“, zaključio je Dodik.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest