Дом старих у Рисну интегрисан у јавни здравствени систем

Вријеме читања 2 минута

Дом старих „Грабовац“ у Рисну интегрисан је у јавни здравствени систем, па ће сада љекарима и здравственом особљу бити омогућено писање електронских упута, као и рецепата, што до сада није било могуће, а унаприједиће се и начин набавке терапије и медицинских средстава неопходних за квалитетно лијечење и пружање контуиниране здравствене заштите у овој установи

Ова одлука донијета је на сједници Владе Црне Горе 29. децембра 2021 године након што су представници Министарства здравља, Министарства финансија и социјалног старања, Фонда за здравствено осигурање и менаџмента Дома старих у Рисну указали на вишегодишње проблеме са којим се суочава та установа, а који су се односили на доступност здравствене заштите и набавку медицинских средстава и терапије.

Како истичу у саопштењу, у Дому „Грабовац“ тренутно је смјештено 257 корисника свих категорија. Од тог броја трећина корисника је непокретна, а њих 18 има деменцију.

У установи су, поред осталог особља, запослена и три љекара, шест физиотерапеута, 41 медицинска сестра, седам његоватељица, као и остало помоћно особље.

„У пружању здравствене заштите на примарном нивоу ова установа врши активности везане за очување, унапређење и контролу здравља, затим њега за вријеме болести, љекарске прегледе и праћење тока болести и лијечење. Ипак, љекари ове установе до сада нијесу били у прилици да издају електронске упуте и рецепте, па се често дешавало да систем на секундарном и терцијарном нивоу ‘не препознаје’ њихове захтјеве, због чега су корисници Дома имали потешкоћа у оставаривању здравствене зашите и квалитетног лијечења код специјалиста код којих су упућивани“, напомиње директорица Директората за јавно здравље Ивана Живковић.

Министарство здравља, у сарадњи са другим релевантним институцијама, сматрало је да ова установа треба да буде интегрисана у јавни здравствени систем, јер ће се поред наведених проблема лакше долазати и до неопходне терапије и медицинских средстава пошто су до сада, сопственим финансијама и у поступцима који обично дуго трају морали да набављају неопходна средствана за лијечење корисника.

Ефикаснија набавка како је додала, од сада ће се обављати закључивањем уговора са Монтефармом, а средства ће бити рефундирана од стране Фонда за здравствено осигурање.

„Важна новина коју доноси интеграција Дома старих у јавни здравствени систем је и то што ће статус здравствених радника ове установе бити изједначен са здравственим радницима јавног здравственог система у свим сегментима. Вјерујем да ће наведене новине значајно унаприједити рад установе, у првом реду здравствених радника, а што је најважније корисници Дома старих имаће много доступнију и квалитетнију здравствену заштиту у наредном периоду“, наводи Живковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest