INFLACIJA „DIVLJA“: U ovoj zemlji paket od 30 jaja košta skoro kao mjesečna plata ljekara

Foto: Pixabay

Inflacija na Kubi nastavlja da raste pa tako, na primjer, plata ljekara ili učitelja iznosi oko četiri do pet hiljada kubanskih pezosa, što je samo oko tridesetak dolara na crnom tržištu, dok paket od 30 jaja košta tri hiljade kubanskih pezosa.

Na ovom slikovitom primjeru trenutnu situaciju na Kubi opisuje Ivelin Palasio, turistička radnica i vlasnica AirBnB-ja u Havani.

– Situacija generalno nastavlja da se pogoršava. Primijetan je nedostatak lijekova u bolnicama. Međutim, iako se viđa sve više uvoznih proizvoda zahvaljujući malim i srednjim privatnim preduzećima, njihova cijena je i dalje nedostižna za većinu stanovništva koje ne radi u privatnom sektoru – kaže ona za Euronjuz.

– To je velika briga za budućnost ostrva – kaže ona i dodaje da se svakodnevni nestanci struje za sada uglavnom bilježe van turističkih oblasti, a najviše u provinciji Granma.

– Očekujemo i povećanje cijena goriva, struje i vode za određene grupe potrošača, što je mjera koja je trebalo da počne od 1. februara, ali je odložena bez daljeg datuma – objasnila je mlada Kubanka.

Vladini zvaničnici krive nedostatak goriva za napajanje termoelektrana, a to je nedostatak koji sada utiče na gotovo sve aspekte svakodnevnog života na ostrvu i izaziva talas emigracija.

Štaviše, vlada je prošle nedjelje suspendovala sve sportske turnire – uključujući popularne utakmice nacionalne bejzbol i fudbalske lige do daljnjeg, navodeći kao razlog nedostatak javnog prevoza zbog „krize sa gorivom“.

Na benzinskim pumpama formiraju se dugi redovi, a mnoge od njih su danima bez zaliha. Električna mreža u zemlji ima deficite ponekad preko jedne trećine ukupne potražnje, što dovodi do višečasovnih nestanaka struje na velikom dijelu ostrva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest