IZVRŠNA DIREKTORKA MANS-a OGORČENA: Ministar pravde nije spreman da se ozbiljno uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom

Foto: YouTube/ A PLUS TV MONTENEGRO/ ADRIA TV Montenegro

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković, poručila je da bi italijanski model u predlogu zakona o oduzimanju imovine bio najbolje rješenje za Crnu Goru, a da su rješenja koja se sada predlažu u korist kriminalaca.

Kaže da su juče predstavnicima VK ukazali na nedostatke u predlogu tog zakona.

„Ministar pravde nije spreman da se ozbiljno uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom i predlaže određena rješenja koja su u korist kriminalaca, a ne u korist borbe protiv korupcije“, kazala je Ćalović Marković.

Ona je navela da ozbiljne javne rasprave nema o pet važnih zakona.

„Ta javna rasprava izgleda tako što se ministarstvu pravde dostavljaju pisani komentari. To nijesmo imali ni u vrijeme DPS-a. Sve to će da se pokrije pričom o IBAR-u, da se ti zakoni moraju usvojiti“, navela je Ćalović Marković.

Saopštila je da joj je neshvatljivo da se PES odlučio da Andreja Milovića isključi iz partije, a da ga ostavi u Vladi, da kako kaže, piše takve zakone.

Ona je kazala je i da se MANS zalaže za fazni veting u pravosuđu.

„Imamo rješenja o kojim nije bilo nikakve rasprave. Mi možemo da dođemo u situaciju da u ovim ključnim slučajevima koje je pokrenuo GST presude budu oslobađajuće“, poručila je Ćalović Marković.

Podsjetila je da je suđenje u slučaju Vesne Medenice 17 puta odgađano i da nikako da počne. Sigurna je da ako strategija bude slična, nešto tako se može dogoditi i u slučaju Milivoja Katnića.

„Mislim da je sudstvo u velikoj mjeri zarobljeno, naravno da tu ima i časnih pojedinaca“, ističe Ćalović Marković.

Ona navodi da je Medenica godinama odlučivala o kadriranju i pozicioniranju sudija u sistemu.

„Ona se ponašala na način da im je davala naredbe i instrukcije kako da postupaju u konkretnim slučajevima, iako bi sudije trebalo da sude po zakonu“, istakla je Ćalović Marković.

Teško se, kaže ona, može vratiti autoritet ASK-u, a nakon optužbi protiv direktorice Jelene Perović. To će, kako kaže, zavistiti i od izbora članova Savjeta.

„Mi sada imamo obezglavljen ASK, imamo lokalne izbore u Budvi koje treba da nadgleda ta Agencija, ja se pitam na koji način će se to sprovesti“, pitala je Ćalović Marković.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest