Мјештани МЗ Полица најоштрије осуђују најављену пројекцију филма о осуђеном ратном злочинцу Осману Растодеру


У тренуцима када са свих релевантних европских адреса Црна Гора добија јасан сигнал да су отворена врата за њено придруживање Европској Унији, са неких других адреса чини се све да се та врата затворе.

Тако је за данас у Петњици најављена пројекција филма о ратном злочинцу Осману Растодеру симптоматичног назива „Осман еф. Растодер, ослобађање од заборава“.
Интересантно да је пројекција најављена за 21. јул, иначе дан ослобођења Берана, а зна се да је током Тринаестојулског устанка који слави наша Држава, Растодеров одред напао устанике око Берана.
Осман Растодер је био вођа фашистичке милиције у току Другог свјетског рата, а за вријеме Тринаестојулског устанка у сарадњи са окупаторима, Осман је запалио села Горажде, Заграђе, Тмушиће (МЗ Полица) и ЛЈешница. Земаљска комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача је крајем 1945. године прогласила Османа Растодера ратним злочинцем.
Мјештани МЗ Полица свих ових година су тежили развијању добросусједских односа. Међутим, овакве најаве и покушаји историјског ревизионизма и промовисање ратних злочинаца не иде у том правцу. Злочини над нашим прецима нису заборављени и никада нећемо дозволити понављање истих.
Апелујемо на институције Црне Горе да предузму одређене кораке како би се прекинуло са праксом промоције, односно слављења ратних злочинаца, упозоравајући да се на тај начин вријеђају породице жртава злочина.
Међутим, имајући у виду лакоћу којом се у актуелном друштвено-политичком контексту да нарушити међунационални и вјерски суживот у Црној Гори, дужни смо изнова упозорити на негативне последице које са собом носе овакви инциденти и упозоравамо да се мјештани МЗ Полица неће дозволити да се овакви злочинци славе већ ће бити поражени као и увијек досад.
Савјет МЗ Полица
Предсједник Савјеза
Новак Зекић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest