Na današnji dan rodjen je čuveni francuski pilot Rolan Garos

Foto: Wikipedia

Rolan Garos je bio pilot u ranom periodu vazduhoplovstva. U istoriji vazduhoplovstva ostao je upamćen po svojoj hrabrosti iskazanoj u Prvom svetskom ratu kao vojni pilot.

Garos je rođen, na današnji dan, u gradu Sen Deni na ostrvu Reinion.

Još pre Prvog svetskog rata je bio zapažen pilot. 1913. je postao slavan zahvaljujući prvom neprekidnom letu preko Sredozemnog mora od Frežisa na jugu Francuske do Bizerte u Tunisu, koji je izveo 23. septembra za 7 sati i 53 minute. Iduće godine se pridružio francuskoj vojsci. Nakon nekoliko odrađenih misija za vojsku, shvatio je da je istovremeno letenje i pucanje preteško, pa je pričvrstio automatsku pušku (mitraljez) na prednji deo svog borbenog aviona, a ne na bočnu stranu. Tako je sebi olakšao gađanje i pogađanje protivnika, a da bi zaštitio drvenu elisu aviona od oštećenja neprijateljskih metaka, na nju je pričvrstio metalne klinove. Dana 1. aprila 1915. je počeo obarati njemačke avione. U kratkom roku ih je srušio tri, te je stekao veliki ugled.

Garosa su oborili 18. aprila 1915. i odveli na njemački deo ratišta. Iz zarobljeništva je uspeo da pobegne tek posle tri godine (1918). Čim je pobegao, ponovo se prijavio u francusku vojsku, ali 5. oktobra 1918, opet je oboren pored gradića Vuzije, u Ardenima. Ovoga puta s tragičnim posledicama.

U 20-im godinama 20. veka, teniski stadion je dobio ime po Garosu (Stade de Roland Garros). Na tom stadionu se održava Grend slem turnir, Otvoreno prvenstvo Francuske, još nazvan, Rolan Garos.

Zanimljivo je to što iako je po njemu dobio ime jedan od najvećih svetskih teniskih turnira, Rolan Garos tokom svog života nikada nije igrao takmičarski tenis. Iako se često bavio sportom, pa je zabeleženo da je bio i prvak Francuske u biciklizmu 1906. godine, tenis je igrao samo rekreativno.

Izvor: Wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest