NA OBUCI POVREĐENA PRIPADNICA VCG: Poručnici pukla eksplozivna naprava u ruci!

Foto: jutjub printskrin/vojska crne gore

Poručnica Vojske Crne Gore (VCG) povrijeđena je nakon što joj je se u ruci, prilikom obuke, aktivirala eksplozivna naprava.

Prema saznanjima “Dana”, pripadnici VCG je u tom incidentu slomljen prst i oštećena koža, ali na sreću nije bilo ozbiljnijih posljedica ni po nju, ni po ostale učesnike obuke.

“Dan” je 15. decembra pitao Ministarstvo odbrane (MO) da li je utvrđeno pod kojim okolnostima je nedavno došlo do aktiviranja eksplozivne naprave u ruci poručnice VCG, kakve povrede je tom prilikom zadobila, o kakvoj vrsti eksplozivne naprave je riječ.

Vojni resor su pitali da li je tačno da je prilikom incidenta došlo do pucanja kapisle, a ne i cijele eksplozivne naprave.

Iz Ministarstva odbrane su “Danu” potvrdili da je prilikom realizacije redovne i planske obuke došlo do neočekivanog eksplodiranja eksplozivnog sredstva.

“Specifičnost vojnog poziva podrazumijeva osposobljavanje pripadnika za obavljanje komplikovanih, a time i rizičnih poslova i zadataka. Među najkarakterističnije spada rukovanje eksplozivnim sredstvima, čijom upotrebom se protivniku nanose gubici i ostvaruje cilj operacije. Osposobljavanje za te poslove je svrha obuke u kojoj se primjenom principa postupnosti pripadnik dovodi u situaciju da može samostalno ispunjavati zadatke. Sve oružane snage prije upotrebe bojevih sredstava, tokom prvih faza obuke, koriste vježbovna i manevarska sredstva koja imitiraju bojeva. Upravo je to bio slučaj, tokom realizacije redovne i planske obuke, sa jednom pripadnicom Vojske gdje je došlo do neočekivanog eksplodiranja jednog takvog sredstva”, odgovorili su “Danu” iz Ministarstva odbrane.

To se, kako dodaju, događa s obzirom na specifičnost posla, naglašavajući da je pritom najvažnije da lice ne zadobije ozbiljnije povrede i da je ispoštovan postupak u obučavanju.

Ispoštovan postupak u obučavanju

Iz Ministarstva odbrane poručuju da je u ovom događaju ispoštovan postupak u obučavanju.

“Ovo je potvrdila i komisija koju u skladu sa procedurama formira nadležni starješina u ovakvim situacijama kako bi utvrdila nepobitne činjenice. Povrijeđenoj pripadnici Vojske je pružena adekvatna medicinska pomoć”, poručili su iz MO.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest