Никшићка УРА: У Војсци се спроводи неприхватљив идентитетски терор над војницима

Вријеме читања 3 минута

Начелник генералштаба Војске Црне Горе генерал мајор Драгутин Дакић, не водећи рачуна о основним етичким принципима који треба да красе његов чин и положај, наредио је да се припадници Војске Црне Горе морају изјаснити у својим картонима о националној припадности, брутално спроводећи кампању ДПС-а, навели су данас из општинског одбора УРА Никшић.

Да се нешто чудно дешава у црногорској војсци, истичу они, посвједочио је и недавни случај старијег водника Дарка Мрваљевића који је, због своје вјере и учешћа у литијама, након 27 година службе, суспендован на 6 мјесеци, уз минимална примања, што, сматрају, предстваља облик кажњавања по идентитетској основи.

„Проглашавати припадност овој или оној религији ,,дисциплинским преступом“ и ускраћивати човјеку права на слободу вјероисповјести, чиста је партијска перверзија, коју пред изборе спроводе не само у Војсци Црне Горе, него и у свим осталим институцијама кадрови ДПС-а“, наводе из никшићке УРЕ.

Они наводе да „које је нације црногорска војска је питање које данас постављају они који своју власт деценијама граде на националним, религијским, језичким и свим другим подјелама којих се могу досјетити“.

„Идентитетска питања су вазда прва и посљедња на језику ДПС-а, и вазда воде у једном истом правцу – распиривању међунационалне и међувјерске нетрпељивости, што резултира насиљем и насртањем на светиње оних других“, наводе из никшићке УРЕ.

Они овакво понашање мајора Дакића карактеришу кршењем основних начела Кодекса војне етике, подсјећајући и на потезе његових претходника и њихов, како оцјењују, још озбиљнији прекршај, о којем се ћути још од 2015. године.

„Тада су надлежни у Војсци Црне Горе, током грађанских протеста и без сагласности Савјета за безбједност, огласили војну узбуну. Свјесни тежине тог прекршаја, починиоци су уништили писани траг, јер се очигледно дјеловао по налогу својих партијских другова, а не по правилима своје професије. Срећом, црногорска војска није изашла на улицу, јер би политичке посљедице таквог чина биле катастрофалне, али у свјетлу ових дешавања постаје јасно да је и Војска Црне Горе заробљена партијска а не државна институција у којој се, као и у свим осталим црногорским институцијама, води само једна битка – за сигурне гласове ДПС-а“, истичу из никшићке УРЕ.

Они тврде да се у Војсци спроводи неприхватљиво пребројавање и изјашњвање припадника по националној и вјерској основи.

„Да ли су Црногорци или Срби из Црне Горе? Да ли подржавају литије или ДПС концепт независне државе Црне Горе, заснован на корупцији и потпуној дерогацији закона? Од њиховог изјашњавања зависи им посао, напредовање у каријери, чин, као уосталом и свим упосленицима у свим црногорским институцијама. Нажалост, ништа ново под црногорским сунцем“, поручују из никшићке УРЕ.

Указују да пажљиво прате дешавања у граду под Требјесом, који је недавно, како подсјећају, и сам био поприште националног пребројавања и насилних сцена хапшења, а затим и уличних обрачуна.

„Исказујемо велику забринутост због пораста тензија и вјештачки индуковане међунационалне и међувјерске мржње у Црној Гори. Стога подсјећамо грађане и грађанке да у нашој домовини постоје само два идентитетска модела: ДПС и неДПС, за која су нераскидиво везана и сва наша права. Припадност првом идентитетском моделу омогућава вам да несметано кршите законе, да се ,,сналазите“ на турбулентном неолибералном тржишту и у сивој економији, да добијате функције за које нисте квалификовани, и наравно да злостављате све оне који нису ,,ваши“, аутохтони. Ако се пак одлучите за други идентитетски модел, нек вам је Бог у помоћ, јер ћете бити лишени свих људских права и осуђени на терор једине ,,праве“ нације у Црној Гори – ДПС-нације, која се полако али сигурно круни и осипа“, истичу они.

Из никшићке УРЕ кажу и да „ужарење вјештачке нетрпељивости и подјела пред сваке изборе јасно свједочи о ослабљеној моћи ДПС-терориста, који у континуитету разарају државу Црну Гору“.

„Сви ће морати да докажу црногорска крвна зрнца, што би у преводу на агресивни јотовани језик режима значило – глас за ДПС, за терор, корупцију, насиље над грађанима и институцијама… У противном би могли бити проглашени за Србе из Црне Горе, што је у овом моменту најопаснији идентитетски модел на Балкану. Ако је Војска Црне Горе захваћена тим морбидним процесом, шта могу очекивати друге институције?“, питају они.

Они поручују да се „насиље које се спроводи ових дана у Војсци Црне Горе може очекивати, без обзира на своју професију и на покушај да будете само грађани државе Црне Горе“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest