NOLE ČESTITAO SRBIMA 7533. GODINU! Najskuplji proizvod ljudskog roda je ZNANJE!

Foto: Jutjub printskrin/ Eurosport Tennis
Novak Đoković čestitao je 7533. godinu, koja se obilježava prema starom kalendaru koji se više odavno ne koristi.

„Srećna u Ljubavi Srbska 7533. godina“, poruka je Novaka Đokovića.

Naime, Novak je aludirao na Stari srpski kalendar, kojim su naši preci računali vrijeme više od sedam milenijuma. Sa njegovim korišćenjem smo prestali onog trenutka kada je crkva preuzela Julijanski kalendar, a potpuno smo ga zaboravili kada je država u zvaničnu upotrebu uvela Gregorijanski kalendar.

Inače, naši preci su računali vrijeme po sunčevom kretanju, tj. po smeni toplog i hladnog vremena, a upravo je zato početkom aprila (starokalendarskim imenom Lažitrava) počinjala nova godina.

„Najznačajniji proizvod ljudskog roda je država, a najskuplji je znanje, i baš zbog toga moramo da imamo pojam o sebi. Kalendar imaju samo viokorazvijeni narodi, koji vladaju znanjem. Stari srpski kalendar nam dokazuje da su naši preci potpuno razumeli ono što danas zovemo elektromagnetno zračenje sunca, koje traje sedam dana, pa smo zato i u starom kalendaru imali sedmicu. Mesec je imao 28 dana, iz jednostavnog razloga, jer postoje četiri mesečeve mene. Dakle, mi smo narod koji je razumeo nebeska tela i koji je živeo potpuno u skladu sa prirodom“, objašnjava novinar i član Društva Starog srpskog kalendara, Željko Vojinović, a prenosi RTV.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest