NOVI MINISTAR PRAVDE CRNE GORE KRENUO OD „KRAJA KNJIGE“ Milović: Pokrećemo postupak za vraćanje Kurtija u kaznenu evidenciju

Foto: Jutjub printskrin/ RTCG - Zvanični kanal
Ministarstvo pradve pokreće postupak poništenja rješenja i donošenja novog o vraćanju u kaznenu evidenciju juče smijenjenog generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artana Kurtija, saopštio je CdM-u ministar pravde Andrej Milović.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Crne Gore smijenjen je generalni inspektor ANB)Artan Kurti, a ministar pravde Andrej Milović je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću uputiti informaciju o, kako kaže, nezakonitom brisanju Kurtija iz kaznene evidencije.

“Dokumentacija je predata sad je sve na SDT-u”, rekao je Milović CdM-u.

Artan Kurti nezakonito brisan iz kaznene evidencije?

U dokumentu koji je upućen Novoviću Milović, između ostalog navodi da su na osnovu uvida u kompletirane spise predmeta za Artana Kurija, u postupku njegove rehabilitacije kao osuđenog, službenice tog ministarstva T.P. i N.R. izvršile nezakonito brisanje kazne iz Registra kaznene evidencije i da je za to morao znati doskorašnji ministar Marko Kovač.

Milović je u dokumentu detaljno obavjestio Novovića o istorijatu „slučaja Kurti“, njegovim zahtjevima za brisanje iz evidencije i presudama sudova koji su te zahtjeve odbijali, sve do presude Ustavnog suda kojom je „usvojena ustavna žalba osuđenog Artana Kurtija i ukinuta presuda Vrhovnog suda Crne Gore“.

Iz Ministarstva pravde tvrde da je u junu 2020. godine službenica tog resora N.R. donijela rješenje po zahtjevu Kurtija za brisanje osude iz kaznene evidencije po presudi Višeg suda u Podgorici iz 2009. godine, i poredčinjenice da je molba osuđenog za brisanje te osude pravosnažno odbijena kao neosnovana od strane Višeg suda u Podgorici. Milović tvrdi da su pomenute dvije službenice izvršile neko od krivičnih djela zloupotrebe službene dužnosti, što će biti predmet ocjene nadležnog tužilaštva.

Milović smatra da službenicama Ministarstva pravde nije mogla ostati nepoznata ni činjenica da se radi o licu koje je više puta osuđivano, te da se rehabilitacija takvom licu može dati samo ako su ispunjeni uslovi za rehabilitaciju za svako krivično djelo, o čemu odlučuje sud, a Ministarstvo pravde nije nadležno.

On ukazuje da je nezakonitim brisanjem iz kaznene evidencije Kurti ostvario korist i prava koja mu po Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost ne bi pripadala. Brisanje iz kaznene evidencije, ističe ministar, omogućilo mu je i da ga Vlada imenuje na poziciju generalnog inspektora ANB-a kao l ice koje nije osuđivano.

Milović je uvjeren da će tužilaštvo ispitati i razloge zbog kojih prethodni ministar pravde Marko Kovač, čiji resor je nadležan za vođenje i obradu podataka iz Registra kaznene evidencije, i pored indicija da je Kurti nezakonito brisan iz tog registra, nije preduzeo radnje koje je po zakonu bio dužan da preduzme kako bi se nedvosmisleno utvrdila činjenica da li je Kurti ispunjavao zakonske uslove za imenovanje na veoma važnu poziciju u bezbjednosnom sektoru.

Kurti je na poziciju generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovan 26. jula 2022. godine.

Imenovanje Kurtija izazvalo je oštre kritike, jer je dva puta pravosnažno osuđivan.

Kurti je kao maloljetnik osuđen na 10 mjeseci za ranjavanje Rikarda Oroša.

Kao punoljetna osoba osuđen je još jednom za nanošenje teških tjelesnih povreda i nelegalno držanje oružja, takođe na 10 mjeseci zatvora.

Bivši premijer Dritan Abazović je tvrdio ranije nema ničega u kaznenoj evidenciji vezano za Kurtija.

“To je jedino relevatno”, rekao je Abazović u julu 2022.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je kazao da ne postoji zakonska smetnja da Kurti bude imenovan.

Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednost propisano je da se u toj državnoj instituciji ne može zaposliti neko ko je pravosnažno osuđivan za krivično djelo.

pogled.me

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest