Нови телескоп ће моћи да открије судар две неутронске звезде

Захваљујући новом моћном телескопу астрономи ће по први пут бити у могућности да открију судар два мртва сунца, односно неутронских звезда, преноси Би-Би-Си.

Фото: Printscreen/youtube

Судари неутронских звезда су кључни за наше разумевање Универзума. Сматра се да су од неутронских звезда настали тешки метали који су формирали звезде и планете попут наше пре више милијарди година.

Светлост приликом судара две неутронске звезде је видљива само неколико ноћи, тако да телескоп мора да се утркује са временом како би је лоцирао. Астрономи су приметили један од ових судара 2017. године, али су углавном захваљујући сплету срећних околности.

Британски научници су изградили Гравитациони таласни оптички транзитни телескоп (Gravitational Wave Optical Transient observer – GOTO), на вулканском шпанском острву Ла Палма, помоћу кога ће сада систематски моћи да прате оваква збивања.

„Када успемо да стварно откријемо тако нешто, сви ћемо се посветити томе како би максимално искористили прилику“, наводи провесор Дени Стиџс са Универзитета Ворвик на Ла Палми.

„Брзина је од суштинске важности. Тражимо нешто што траје јако кратко – нема много времена пре него што нестану“, додаје професор.

Неутронске звезде су толико тешке да мала кашичица њиховог материјала тежи четири милијарде тона.

Извор: Ртс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest