PODSTANARSKE MUKE Živković: 30.000 podstanarskih porodica dovedeno u situaciju koja je neizdržljiva za većinu njih

Foto: Jutjub printskrin/Organizacija KOD

Zvaničan podatak koliko u Crnoj Gori ima podstanara ne postoji, ali prema podacima Udruženja podstanara Crne Gore, u našoj državi ima više od 30.000 podstanarskih porodica ili skoro 100.000 građana u podstanarskom statusu, kazao je za Portal RTCG Dragan Živković iz Udruženja podstanara.

„Zvaničan podatak o broju podstanara ne postoji, što jasno pokazuje koliko je donosiocima odluka bilo stalo do porodica koje se u ovom trentku najpogođenija socio-ekonomska grupa građana“, kazao je Živković.

Naveo je da, ipak, prema podacima do kojih je došlo Udruženje postanara, Crna Gora ima više od 30.000 podstanarskih porodica ili skoro 100.000 građana u podstanarskom statusu.

„Tražili smo pomoć od Vlade da subvencijama pomogne podstanarske porodice. Iako su predstavnici Vlade čak i medijski najavili da će primiti naše Udruženje kako bi smo porazgovarali o problemu i našli brzo i pošteno rješenje pomoći podstanarskim porodicama do toga nikada nije došlo što opet govori o neozbiljnosti i, ako hoćete, nehumanosti najodgovornijih u državi“, kazao je Živković.

Naveo je da država na osnovu neplaćenih poreza na rentiranje gubi milionske iznose.

„Ogroman je problem što se tiče podstanara jeste to što i pored Zakona o nelegalnom poslovanju, jedva se sklopi 10% ugovora o rentiranju nekretnina. Na ovaj način država na osnovu nenaplaćenih poreza na rentiranje gubi milionske iznose na godišnjem nivou. Upravo ta sredstva bi mogla biti iskoristena za subvencije podstanarskim porodicama“, istakao je Živković.

Naveo je da je država dozvolila da nam dolazak ogromnog broja građana Rusije, Ukrajine, Turske devastira i ekonomski 30.000 podstanarskih porodica dovede u situaciju koja je neizdržljiva za većinu njih.

„Ogroman broj nas se u posljednjih godinu dana preselio u siromaštvo i ogromnu neizvjesnost šta i kako dalje. Država i njeni reprezenti, naravno, ćute. Nemate više podstanarsku porodicu koja danas može platiti 400, 500, ili 600 eura za jednosoban stan“, kazao je Živković.

Kazao je da Zakon o socijalnoj politici stanovanja je mrtvo slovo na papiru.

„Posljednjih više od dvije godine imamo pokušaj radne grupe za nadogradnje zakona. Ni za skoro tri godine rada nemamo poboljšani Zakon o socijalnom stanovanju. Tačnije, nemamo ništa“, kazao je Živković.

Kada nemate odlučnou volju države da se bavi ovim problemom, Živković ističe da onda imate totalnu anarhiju u ovoj oblasti.

„Na ovaj način imate otvoren prostor za razne mahinacije, nezakonita djelovanja koja još nijesu pod lupom državnih organa, a sve na štetu države i građana u podstanarskom statusu“, zaključio je Živković za Portal RTCG.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest