„PRANJE I PRAVLJENJE POČINJE NA SLOVO „P“, JA PRAVIM PARE“: Detalji sa suđenja Darku Šariću

Na ponovljenom suđenju Darku Šariću i ostalim optuženim za pranje para u Specijalnom sudu u Beogradu, juče su sedmorica okrivljenih ponovo iznosila odbrane. Svi su ostali pri onome što su na ranijem suđenju i u istrazi kazali, a sada su pomalo dopunili svoje iskaze.

Optuženi Boban Stoiljković kazao je da je sve pare u životu zaradio na legalan način, a da ih je tako i unosio u zemlju.

„U inostranstvu postoje ugovori o tome. Tužilac je pomiješao pranje para i pravljenje para, jer obje stvari počinju na slovo P. Ja pare pravim i danas i plaćam porez“, rekao je Stoiljković u sudnici.

Na pitanje sudije da li je tada putovao u Brazil i zašto, okrivljeni je kazao da je bio u dva navrata po 15 i 30 dana, zbog kupovine peleta, koji i danas proizvodi. Naveo je da je tada iz Brazila počeo da prodaje tri miliona tona peleta, a da su to milioni eura.

Kazao je i da je Darka Šarića upoznao na suđenju:

„Šarić je bio prijavljen kod mene u stanu u Bratislavi. Tu je bilo prijavljeno više od 100 ljudi, koji su čekali papire za slovačko državljanstvo. Ja te ljude nikada nisam video, već sam ostavio ovlašćenje kod advokata. Izdavao sam im stan zbog tih papira“.

Optuženi Aguš Erdinč iz Makedonije sada je prvi put iznio odbranu, rekavši da to nije učinio ranije jer nije znao dobro srpski, pa da se nešto ne bi pogrešno razumjelo i protumačilo. On je kazao da je imao porodičnu firmu u Kumanovu i da je u Srbiju unio 700.000 eura legalno i 2003. godine registrovao firmu u Vranju, gdje je kupio ciglanu i plac, na kom je sagradio soliter.

„Nisam ništa nelegalno radio, a 2008. sam imao prihod 500.000 eura“, rekao je Erdinč.

„To su moje pare i nisam imao potrebu da ih perem. Ujak iz Preševa mi je javio da se tamo prodaje firma „Bratstvo“ i da je kupim. Banka nije htela hipoteku, već je tražen keš. Ja ga nisam imao, jer je počela ekonomska kriza, stala je prodaja stanova, ali sam imao kapital i pitao sam prijatelje da mi pozajme novac da kupim „Bratstvo“. Sklopili smo ugovore o pozajmicama, oni su novac uplatili na račun i ja sam im sve to posle vratio na račun i počastio ih još koji dinar“

INFORMACIJE UZETE NA SILU

Optuženi Goran Vučković ispričao je da su 2013. godine od njega na silu izvučene informacije i da je iskorišćeno njegovo liječenje od psihičke bolesti dok je bio u pritvoru.

„Napao me Dragan Vučetić na pumpi, pa sam tri dana bio na hirurgiji. Onda me vranjska BIA držala tri dana u hotelu i doveli su me u Specijalni sud kod tužioca Miljka Radisavljevića. Prijetili su mi da će me vratiti u pritvor, a tužilac Saša Ivanić je diktirao zapisnik. Ja sam bio nemoćan i potpisao. Nametnuli su mi da sam na benzinskoj pumpi u Vranju viđao Šarića i Kosmajca. Ja se Šariću izvinjavam zbog toga, oni nikada nisu dolazili u Vranje“.

pogled.me/novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest