PRIŠTINA KRIJE NALAZE! Ni posle 90 dana nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora

Foto: Društvene mreže

Punih 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri mjeseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvijek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

Advokat porodice Nedeljković iz Zvečana Miloš Delević kaže za “Novosti” da od trenutka kada je tijelo ubijenog Stefana predato porodici, niko ni usmeno, ni pismeno nije kontaktirao sa Nedeljkovićima, sa bilo kakvim informacijama o rezultatima obdukcije.

“Prilikom predaje tela, dobili smo papir na albanskom jeziku, na kojem nije bilo rezultata obdukcije. Taj papir u svom posjedu ima porodica. Rečeno je da će rezultati biti za 15 dana. Od tada niko više nije kontaktirao sa porodicom”, kaže nam advokat porodice Nedeljković i dodaje da će uskoro, na inicijativu Stefanovog oca, u Specijalnom tužilaštvu provjeriti šta se dešava sa rezultatima obdukcije.

Period od događaja u Banjskoj, 24. septembra, do momenta kada su porodice ubijenih Srba konačno dobile njihova tijela 30. septembra, bio je za porodice pravo mučenje. Delević ističe da su sa Instituta za sudsku medicinu u Prištini, u kojem je obdukcija rađena, svaki dan tražili novi razlog zašto se predaja tijela odlaže.

“To je bilo pravo mučenje, najviše za porodicu. Šest dana su svaki dan izmišljali neki novi razlog”, ističe Delević i dodaje da je ovaj pakao koji su Nedeljkovići prošli završen uzimanjem brisa člana porodice, kako bi bila urađena DNK analiza i potvrđen Stefanov identitet.

Kroz isti pakao, u iščekivanju da preuzmu tijela i sahrane svoje mrtve, prošle su i porodice Milenković i Mijailović iz Leposavića.

“Od danas do sjutra, porodice su danima bile pod velikim stresom i anksioznošću. Ovaj period je bio veoma traumatičan za njih”, potvrđuje Predrag Miljković, advokat porodica Igora Milenkovića i Bojana Mijailovića.

Potvrđuje da su i ove dvije porodice prilikom preuzimanja tijela sa Instituta za sudsku medicinu u Prištini dobile papir na albanskom jeziku – potvrdu o smrti, gdje je latinskim izrazom naveden direktni uzrok smrti – destrukcija lobanje, na primjer, kod jednog od dvojice ubijenih Srba iz Leposavića. Međutim, ovaj papir ne otkriva ništa detaljnije – nema rezultata obdukcije, vremena kada je nastupila smrt, kao ni imena stručnjaka koji su izvršili obdukciju. Nevedeno je samo u koje vrijeme je obdukcija izvršena i u kojoj ustanovi.

Zakon o sudskoj medicini *Kosova predviđa da sudskomedicinski izvještaj o nalazima obdukcije treba da bude završen u roku od 15 dana. Pomenuti zakon dalje predviđa da se ovaj rok u slučaju nekih dodatnih analiza može produžiti do 30 ili najkasnije 60 dana, uz dodatu odrednicu da se rok dalje može produžiti samo nakon pismenog odobrenja generalnog direktora Instituta. U slučaju obdukcije tijela Stefana, Igora i Bojana, probijeni su svi navedeni rokovi, a rezultata nema i dalje.

“Porodice nisu dobile rezultate obdukcije, i ne znaju kada će se to dogoditi. Niko sa njima nije kontaktirao od momenta kada su preuzele tijela. Ovaj period je izuzetno težak za njih”, ističe advokat Predrag Miljković za “Novosti”. Dodaje da će uskoro zahtjev za informacije o rezultatima obdukcije poslati Specijalnom tužilaštvu u Prištini.

Vučić: Bezbroj puta smo ih molili, Priština krije nalaze

Događaja u Banjskoj, kao i rezultata obdukcije koji još uvijek nisu objavljeni javnosti u svom obraćanju iz Predsjedništva u nedjelju dotakao se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Tri mjeseca su protekla, a Priština krije nalaze obdukcije Srba ubijenih u Banjskoj – Stefana Nedeljkovića, Igora Milenkovića, Bojana Mijailovića. Bezbroj puta smo ih molili. Nikada nam nisu rekli ko je izvršio obdukciju”, naveo je on.
pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest