Пут Андријевица–Матешево непроходан: Прве снијежне падавине блокирале Трешњевик

На Трешњевику је пало четрдесетак сантиметара снијега и то је било довољно да регионални пут који води преко овог планинског превоја постане непроходан, јер Управа за саобраћај није предузела одговарајуће мјере да се очисти снијег са коловоза, каже Микша Ђулафић

Прве снијежне падавине и ове године донијеле су проблеме људима који живе испод падина превоја Трешњевик, као и бројним туристима и онима који на планини Штавна имају услужно туристичке објекте. Проблеми се односе на слабо одржавање пута који од Андријевице преко Трешњевика води ка Матешеву и на честе кварове на електро мрежи. То је јуче у изјави за „Дан“ потврдио и Микша Ћулафић који у подножју Комова годинама пружа услуге бројним туристима, који, не само из Црне Горе, него и из других земаља, радо долазе да посјете ову планину. Ђулафић каже да је крајње неприхватљиво да надлежне службе не поклањају довољно пажње основним потребама локалног становништва и онима који настоје да јачају туристичку понуду ових крајева.

–На Трешњевику је ових дана пало четрдесетак сантиметара снијега. То је било довољно да регионални пут који води преко овог планинског превоја постане непроходан, јер Управа за саобраћај није предузела одговарајуће мјере да се очисти снијег са коловоза. На тај начин се наставља стара пракса која датира годинама и захваљујући којој и локално становништво и туристи и ми који се бавимо туризном имамо страшне проблеме. Једноставно, људи не могу да дођи до својих кућа, док бројни туристи који радо и у зимском периоду хитају Комовима остају ускраћени да посјете ову планинску љепотицу. Такође, на овом подручју долази до честих испада на електро– мрежи.Све то негативно утиче на развој туризма, и на нас који смо спремни да кроз туристичку понуду промовишемо читави крај. Зато је крајње вријеме да се назначеним проблемима посвети више пажње и да се обезбиједи константна проходност пута преко Трешњевика – нагласио је Ћулафић, додајући да су бројни туристи који су се затекли на планини Штавна због неочишћених путева остали у снијежној блокади.

И представници мјесних заједница истичу да у циљу бржег развоја сјеверног региона држава мора посебну пажњу да посвети одржавању пут Андријевица – Матешево, преко Бара Краљских. Они наглашавају да је тај важни пут током зимских мјесеци углавном непроходан и поред тога што је направљена прије нешто више од сто година и што представља развојну жилу куцавицу ових крајева.

– Имамо ситуацију да се возила свакодневно заглављују у снијегу и да морају да реагују службе заштите и спасавања. То само по себи говори да надлежни немају одговоран однос према овом путу и да се у наредном периоду морају озбиљније ангажовати уколико се искрено жели дати допринос свеукупном развоју ових крајева – каже предсједник Мјесне заједнице Баре Краљске Милован Лабовић.

Сличну констатацију изнијели су и мјештани Краља, села које се простире испод Трешњевика.

– Први снијег је показао да је некада најважнија саобраћајница од Подгорице према сјеверу Црне Горе заборављена. Проходност тог пута некада су наши очеви и дједови одржавали лопатама, а сад поред тако моћне механизације он је често у прекиду. Несхватљиво је што надлежне службе често и не знају да ли је пут проходан – истиче предсједник Мјесне заједнице Краље Милутин Ђурковић.

DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest