Скијалишта зарадила 54 хиљаде еура

Foto: Skijalista Crne Gore

Резултат за првих седам мјесеци ове године бољи него лани, из компаније кажу да не користе помоћ државе

Скијалишта Црне Горе (СЦГ) су у првих седам мјесеци 2022. године остварила добит у износу од 54.659 еура, што је за 290 хиљада еура бољи резултат у односу на исти период 2021. године, речено је “Вијестима” из овог државног предузећа.

Достављени подаци показују да су укупни пословни расходи, без амортизације и осталих пословних расхода, већи за 204 хиљаде еура у односу на 2021. годину, а да су приходи од ресторана “Троглава” у Колашину порасли за 79 одсто, а од продаје карата за жичаре 69 одсто.

”Изузимајући приходе од условљених донација текући резултат би био бољи у односу на исти период претходне године за 191 хиљаду еура”, казали су из Скијалишта и додали да позитивним резултатима доприноси отварање дионице ауто-пута Смоковац-Матешево.

Скијалишта су прошлу годину завршила у плусу од 15.825 еура, а у извјештају менаџмента компаније је наведено да резултат представља суму вриједности изразито недомаћинског пословања у прва три мјесеца 2021. године, за шта су оптужили претходни менаџмент.

Из компаније сада истичу да не користе финансијску помоћ државе, али су прецизирали да је у октобру 2021. године Влада издвојила 1,5 милиона еура за финансирање изградње, одржавања и валоризације спортске инфраструктуре на подручју Бјеласице и Комова, а да је дио тог новца, у износу од 103 хилљаде повучен у овој години за те намјене.

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) је у децембру 2020. године покренула поступак у вези усклађености државне помоћи коју је некадашње Министарство одрживог развоја и туризма 2018. године дало СЦГ за припрему зимске туристичке сезоне. Из те институције су почетком прошле године наложили Министарству економског развоја да не даје помоћ СЦГ док се не оконча испитни поступак, који није завршен ни након скоро двије године.

Упитани да ли могу пословати у плусу без државне помоћи, из СЦГ су одговорили да им је позитивно пословање приоритет, те да је оно могуће уз труд запослених и спровођење мјера уштеде.

Влада бившег премијера Душка Марковића је у новембру 2017. донијела одлуку да формира државно предузеће СЦГ. Тада је планирано да ово предузеће управља јавним скијалиштима Колашин 1600, Цмиљача, Жарски, Торине, Јеловица, планинским центром Комови и Ецо адвентуре парк Комови.

Од свих наведених данас је једино функционално скијалиште у Колашину, док је у посљедњем извјештају компаније планирано да на крају ове или почетком сљедеће године буду отворени ски-центри Жарски у Мојковцу, Цмиљача у Бијелом Пољу и Штедим у Рожајама.

И Подгорица ће имати користи од зимске сезоне

Из Скијалишта су навели да су се отварањем дионице ауто-пута стекли услови да се централни дио Црне Горе, односно Подгорица и њени смјештајни капацитети продају током зимске турстичке сезоне.

”Тим поводом СЦГ су у сарадњи са локалном туристичком организацијом Подгорица, националном авио компанијом Аир Монтенегро и хотелијерима имали састанак 29. августа у циљу креирања пакета који би садржали обједињену понуду превоза, смјештаја и ски паса. У сарадњи са Националном туристичком организацијом узећемо учешће на Б2Б радионицама са тур-операторима и туристичким агенцијама из Чешке и Швајцарске и том приликом представити понуду предстојеће сезоне, као и саму инфраструктуру ски центра Колашин 1600”, казали су из компаније.

Додали су да су од 20. августа почели са продајом сезонског ски паса по промотивним цијенама која за одрасле износи 250 еура, а за дјецу до 14. година 150 еура.

Колашин 1600 чине шестосједне жичаре које опслужују 21 километар скијашких стаза.

”Поред двије жичаре на Ски центру Колашин 1600 за све почетнике скијаше и бордере на располагању је трака за почетнике, а за љубитеље других активности на снијегу у понуди ће бити двије тубјинг стазе”, рекли су из СЦГ.

Извор: Вијести

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest