SPAJIĆ O REKONSTRUKCIJI VLADE: Više treba da povedemo računa o rekonstrukciji Aerodroma

Foto: Jutjub printskrin/Glas Amerike VOA

Premijer Milojko Spajić u susret 100 dana rada Vlade, u intervjuu za „Televiziju Crne Gore“, govorio je o postignutim rezultatima Vlade u prethodna tri mjeseca, rekonstrukciji Vlade, kao i šta će biti s programom Evropa sad 2.

Na pitanje koliko je realno da se do kraja godine zatvore određena poglavlja i da postanemo 28 članica Evropske unije 2028. godine, Spajić je naglasio da je kazao da je sada najbitnije da se radi na tome da Crna Gora bude stvarno kredibilan partner Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji i svim državama članicama.

“Da biste postali 28 članica nije potrebno da se promijene bilo kakvi ugovori Evropske unije, upravo jer je Velika Britanija napustila EU, postoji uslovno rečeno jedna prazna stolica, ta stolica treba da čeka Crnu Goru. Treba da se nametnemo prirodna nova članica Evropske unije. To ćemo uraditi zalaganjem, radom, ozbiljnošću, državničkim ponašanje, to je nešto što Evropska unija traži od nas”, naglasio je Spajić.

Upitan da li očekuje reforme u pravosuđu, Spajić je kazao da očekuje suštinske promjene i da će uvesti red u svim sektorima, te da će raditi na reformisanju mnogih institucija, među kojima je i policija.

“Mi i za IBAR imamo nekih 7,8 zakonskih rješenja koje ćemo morati da promijenimo, koji se odnose na tužilaštvo, pravosuđe, sudstvo… moramo da reformišemo i policiju i mnoge druge institucije u Crnoj Gori. Moramo da radimo i na poreskoj upravi, ona je kičma države, mislim da se puno zanemaruje, zatim finansijska policija je takođe jako bitna, nju ćemo da formiramo vrlo brzo. Mislim da je to jako bitna reforma koja će pokrenuti mnoge druge procese, jer ona najbolje otkrije finansijske prevAre, utaje poreza, stvari koje se ne vide od strane obične policije i tako će početi mnoge procese koje javnost očekuje. Bitno je da se registar kompanija da se apdejtuje svake godine, da se zna stvarni vlasnik svake kompanije u Crnoj Gori, to je nešto što je EU tražila od nas, važan je registar NVO koji nije bio sređen svih ovih godina. Mi ćemo uvesti red u svim ovim sektoruima, bitno je da građani razumiju da će se desiti suštinske promjene a ne samo promjene na papiru”, poručio je Spajić.

Na pitanje kako je zadovoljan funkcionisanjem parlamentarne većine Spajić naglašava da parlamentarna većina radi one stvari koje su u interesu građana Crne Gore.

“To je upravo definisano Sporazumom koji je potpisan prije formiranja parlamentarne većine. Sporazum je po meni jako kvalitetan jer do detalja definiše unutar parlamentarne većine. To je i razlog zašto su stvari predvidive i zašto dobro I jednostavno funkcionišu. Dok god se pridržavamo tog Sporazuma mislim da neće biti problema”, kazao je Spajić.

Spajić je istakao da on smatra da je lično u odličnim odnosima sa svim političarima u Crnoj Gori za dobrobit Crne Gore.

“Nismo tu da se družimo da budemo partneri za čitav život, već da bi dali rezultate našoj državi. Pružili smo ruku svim političarima u Crnoj Gori, imam dobar odnos sa svima i radujem se budućem zajedničkom djelovanju”, naglasio je Spajić.

Pominjali ste Sporazum koji ste potpisali prije formiranja Vlade koji između ostalog podrazumijeva i rekonstrukciju. O njoj se sve češće priča, iako u Sporazumu stoji da će biti nakon godinu, priča se da će biti čak u aprilu. Je li moguće da do toga dođe u aprilu i šta bi ona podrzumijevala?

“Mislim da su to ti narativi koji ne vode računa o interesima građana Crne Gore. Kada već govorimo o rekonstrukcijama, onda treba više računa da se povede oko rekonstrukcija aerodroma, puteva, infrastrukture itd.. Rekonstrukcija Vlade je jedna politička stvar koja će se definitivno desiti i mi smo sve to definisali Sporazumom. Ne razumijem zašto svakih deset dana moramo da raspravljamo o tome, ali u redu, ja sam se izjasnio da želim sve konstituente parlamentarne većine u izvršnoj vlasti upravo radi preuzimanja odgovornosti, prevazilaženje tog mentaliteta opozicije i ulazak u neku vrstu odgovornog odnosa prema državi i građanima, mislim da smo na dobrom putu da se to desi”, odgovorio je Spajić.

Kazali ste da želite da sve partije koje čine parlamentarnu većinu uđu u Vladu i preuzmu odgovornost. Da li je moguće da rekonstrukcijom i neke partije koje nijesu potpisnice Sporazuma postanu dio izvršne vlasti?

“Ja sam pobornik toga, treba nam što širi krug partija, lidera, da se priključe ovom pokretu, koji je evropski pokret, u nekom ideološkom smislu. Jer mi imamo misiju da uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju što prije. Mislim da treba da zajednički pokušamo da dovedemo red u ovoj državi i da podignemo standard građana na jedan od sada neviđen nivo i uspostavimo vladavinu prava na onom nivou na kojem je trebala da bude”, istakao je Spajić.

Upitan za slučaj sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom i da li će ostati na toj poziciji, te da li postoji mogućnost da se dogovara da se on povuče sa te pozicije, Spajić je kazao da su sudovi  iznad svih i da smatra da se odluke suda prvo moraju poštovati.

“Vladavina prava je nešto što Evropska unija traži u primjeni a ne samo u zakonima i na riječi. Ako želite da primijenite vladavinu prava vi morate i da poštujete odluke sudova. Imamo odluku suda koja je izričita i koja se ponavljala više puta do toga da nam sud nije ostavio mogućnost da mi kao Vlada i izvršna vlast uopšte razmatramo tu opciju nego nam je nametnula rješenje da se Brđanin vrati na mjesto direktora policije”, naglašava Spajić.

Istakao je da poštuje sudove u Crnoj Gori, sve institucije, šta god mislio o nekim odlukama.

“Dobili smo signale od suda da ukoliko bi se išlo prema takvoj vrsti razrješenja, upravo zbog rokova koje je parlament imao kao i zakona koji je srećno ili nesrećno napisan, ne ulazim u to, da bi imali sličnu situaciju koja je zatekla dva puta 43. Vladu. Došlo bi to toga da ponovo postajemo neozbiljna država koja ide protiv sudske vlasti. Mi želimo da se odgovorno ponašamo, gospodin Brđanin se izjasnio da je on za dogovor i da u jednom civilizovanom razgovoru možemo da dođemo do rješenja. Sudovi su iznad svih nas i smatram da se odluke suda prvo moraju poštovati. Mi kao izvršna vlast smo toga stava. Mislim da ćemo sve probleme rješavati dogovorom”, izričit je Spajić.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest