SRPSKA AMBASADORKA: Za Unesko Dečani i Gračanica su u Srbiji

Foto. Jutjub printskrin/Heli Kim

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, izjavila je da je reizbor Srbije, treći put u Izvršni savjet Uneska jasan signal pozicije koju naša zemlja ima u svijetu i da pokazuje koliko diplomatskog prostora imamo u zaustavljanju inicijativa suprotnih našim nacionalnim i državnim interesima, kao što je bila aplikacija Prištine za članstvo.

„Naš izbor je ogroman uspeh, pogotovo što smo jedini u okviru istočnoevropske grupe uspeli da postignemo reizbor. Dobili smo apsolutno najveći broj glasova, a pri tom je kod nas bilo više kandidata nego mesta“, kazala je ona za „Večernje Novosti“.

Prema njenim riečima, činjenica je da su zemlje prepoznale neophodnost da Srbija ostane u Izvršnom savjetu pokazuje koliko se vrednuje angažman i koliki ugled naša država uživa u Unesku.

Rastovac Siamašvili je naglasila da je ovo članstvo izuzetno bitno zbog pitanja tzv. Kosova, jer kako objašnjava, bilo kakav njihov eventualni zahtjev bi morao da ide kroz Izvršni savjet, što nas stavlja u veoma dobru poziciju.

„S druge strane, bilo kakav eventualni zahtev se kosi sa dominirajućim raspoloženjem u Unesku, a to je snažno suprotstavljanje politizaciji. Ukratko, Priština u ovom trenutku nema nikakvu podršku za eventualni zahtev za članstvo“, kazala je ona.

Ona je dodala da je u toku Generalna konferencija Uneska i da nije bilo nagovještaja da bi Priština mogla ponovo da podnese zahtjev za članstvo, jer su shvatili da bi izgubili.

„Kandidovali su se 2015 i izgubili su na glasanju, na sledećem zasedanju 2017. nisu formalno podneli zahtev, jer su bili obeshrabreni i posle toga nisu više ni pokušavali“, kazala je ona.

Rastovac Siamašvili je naglasila da su naše četiri svetinje, Pećka patrijaršija, Dečani, Bogorodica Ljeviška i Gračanica koje se nalaze na Uneskovoj listi svjetske baštine na poslednjem zasjedanju Komiteta za svjetsku baštinu u Saudijskoj Arabiji u septembru dobili ogromnu podršku da ostanu u njoj,a to ukazuje da su i dalje ugroženi.

„Nijednog trenutka se nije otvorilo pitanje da li pripadaju Srbiji. Uz svaki od ovih srednjevekovnih manastira stoji da su u našoj zemlji. To je jasna poruka. Mi smo država ugovornica, kada je reč o manastirima na Kosovu“, naglasila je ona.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest