У НП „Биоградска гора“ рекордна посјета

У Националном парку „Биоградска гора“ увјерени су да ће овогодишња љетња сезона премашити рекордну из 2019. године. Директорица парка Марија Дуловић, истакла је да је од отварања 29. априла, парк посјетило 31.118 туриста, што је у односу на претходну годину за 7.500 већи број посјетилаца

Фото: Медиабиро

Велики је број домаћих и страних туриста. На дан отварања ауто-пута забиљежена је рекордна посјета становника Подгорице. У односу на друге странце, организоване групе из Израела предњаче, након њих слиједе гости из региона.

Шетња едукативним стазама око Биоградског језера, пловидба чамцима и кајацима, спортски риболов, вожња бицикла, интересантни детаљи у Центру за посјетиоце, као и сувенирница, овогодишњу понуду чине разноврсном.

„Цијене су на нивоу минулих година. Улазница за одрасле износи три еура, док је за дјецу до 15 година и лица са инвалидитетом улаз бесплатан. Имамо феноменалну понуду на нивоу свих пет националних паркова у Црној Гори. То је годишња улазница од 13,5 еура која обухвата неограничен број посјета“, навела је Дуловић и додала да је тренутно актуелна кампања „Спортско љето у националним парковима“.

Након манифестације „Флy фисхинг“ која се одржала 17. јула, а која је обухватила такмичење у мушичарењу, 6. августа очекује нас „Бјеласица ултра траил“, познатија и као „Трка три језера“.

Фото: Медиабиро

Ријеч је о планинском маратону намијењеном професионалним и рекреативним такмичарима, као и свим љубитељима природе.

„Први пут у историји парка, 6. августа у 8 сати, отвориће се ‘Корифеј театар’, гдје ће се одиграти представа ‘Хасанагиница’, коју изводи Факултет драмских умјетности са Цетиња“, казала је директорица НП „Биоградска гора“.

Дуловић се осврнула и на проблем понирања Биоградског језера, а о којем свједочи и низак ниво воде. Уз помоћ Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма који је наручилац пројекта санације Биоградског језера, овај проблем покушава да се ријеши.

„Стручно гледано, језеро је у претпосљедњем стадијуму, и његово нестајање може трајати и стотинама година. Тренутно смо свједоци да је ниво језера у односу на претходну годину знатно нижи, а разлог томе су неповољне хидролошке прилике“, казала је она.

Додаје да је завршена прва студија рехабилитације језера, и истиче да се само језеро суочава са три проблема.

„Први проблем су понори, други велики муљ и нанос који доносе ријека и поток, и трећи проблем је ерозија десне обале Језерштице. Санирањем једног дијела проблема нијесмо спасили језеро, просто је потребно да се сва три проблема адекватно ријеше, како би се сачувао овај природни драгуљ“, поручила је она.

Извор: Медиабиро

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest