Вучић данас представља извештај о КиМ: Није нам потребан замрзнут конфликт, наш народ жели преговоре

Предсједник Србије истакао је да ми немао право на бахат, арогантан став за албанске политичаре на Косову и Метохији, без обзира на то што се они супротно понашају према нама

Александар Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић представиће данас посланицима у парламенту извештај о току преговора са Приштином и о стању на Косову и Метохији.

Иначе, предсједник Србије поднио је парламенту извештај о Косову и Метохији 27. маја 2019. године, а од тада до данас у разговорима под окриљем Брисела, готово се ништа није промијенило, осим представника Приштине за преговарачким столом.

Срби су од доминатног народа на КиМ, у Средњем вијеку, дошли до 11 одсто 1991. године“, рекао је Вучић додајући да их је после било и мање, а нарочито након последњег великог егзодуса Срба и доласка међуанродних снага.

„Срба на Косову и Метохији нема више од 95.000, а Албанаца нема више од 1.350.000. Однос Срба према Албанцима је 1:15“, рекао је он.

„То довољно говори о тежини са којом се суочава наш народ и наша држава. Урадили смо много тога чиме можемо да се поносимо. Просјечно смо давали око 500 милиона евра за наш народ годишње. 2020. и 2021. завршићемо са чак 800 милиона евра датих за народ јужне српске покрајине“, навео је Вучић.

„Исељавају се Албанци са КиМ, али се исељавају и Срби“, упозорио је председник.

Албанци не крију да неће да формирају ЗСО

Вучић каже да је дијалог једини начин решавања проблема са Албанцима. Он је подсјетио да Албанци не желе да испуне своју обавезу формирања ЗСО и да то више и не крију.

Предсејдник је рекао да је Курти рекао у Бриселу да не намјерава да испуни обавезе преузете Бриселским споразимом.

Улагања у јужну српску покрајину

Вучић се осврнуо и на улагања која су завршена на Косову и Метохији, и она која се приводе крају, али и која ће тек бити у фази израде.

– КЦ Косовска Митровица добио је нова реновирања, реконструисане су школе у Лешку и Лепосавићу, посебну бригу исказали смо кроз буџет за све прираднике нашег народа, а поготову за људе са Косова и Метохије. Реконструисаће се и дечје болнице, у току је изградња КБЦ Приштина у Грачаници, како би људи имали где да се лече, КБЦ Косовска Митровица биће један од најмодернијих, гради се факултет у Митровици, реализовани су пројекти прве фазе градње а ускоро улазимо у другу фазу изградње… Следи санација након поплава, превенција од поплава, када је реч о корона вирусу ми смо им обезбеђивали вакцине као и за централну Србију, више од 22 хиљаде људи примило је обе дозе вакцине против ковида 19… То смо све морали да радимо уз тешке услове које су нам пружали Албанци – истиче председник Вучић.

Вучић је додао да се сваком грађанину обезбеђена новчана помоћ 200 плус 100 евра и 3.000 динара за све вакцинисане.

– Улажемо у домове културе, у манастире, народних кухиња… Милионе улажемо у Косово и Метохију, у СПЦ, у епархију и свештенство – тврди он.

Председник истиче да су преговори са Приштином транспарентни.

– Људи могу да прочитају сваки документ који је потписала држава Србија или њене институције – рекао је он.

„Није нам потребан замрзнут конфликт“

Председник Вучић истиче да Србији није потребан замрзнут конфликт. Он истиче да Срби на Косову и Метохији живе много теже него у остатку Србије и да они желе да постоје преговори.

Председник истиче да то није само питање ко има више оружја и ко је снажнији.

– Ко то има право да враћа туђу децу у мртвачким сандуцима? – питао је Вучић.

Он каже да је тачно да Србија јача економски, али да Запад не мења став према Србији и предвиђа да ће се наставити подршка сецесије Косова и Метохије по сваку цену.

Председник Србије истакао је да ми немао право на бахат, арогантан став за албанске политичаре на Косову и Метохији, без обзира на то што се они супротно понашају према нама.

– Они ће се залагати за сецесију Косова и Метохије од Републике Србије, по сваку цену. Имамо ли право на арогантан, бахат и осион приступ? Они мисле да га имају, ја мислим да га ми немамо, и себи сам замерио што сам у једном тренутку, слушајући нагоре осуде на рачун Србије, реаговао бурно, па узвратио непотребним увредама. Жив сам човек, понекад емоционално реагујете – присетио се Вучић.

Извор: Побједа

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest