Вучић и Несторовић о одлуци НКТ-а Црне Горе

фото: kurir.rs

ВУЧИЋ О ЛИЦЕМЕРЈУ ПОДГОРИЦЕ: Граница као да није отворена – НЕСТОРОВИЋ РАСКРИНКАО ЛАЖИ ЦРНЕ ГОРЕ: Немају ни лабораторију.Србија нема 25 заражених на 100.000, што је ЦГ поставила као критеријум, поручио је вечерас проф. др Бранислав Несторовић, који је заједно са председником Србије Александром Вучићем у Хит твиту коментарисао лицемерје власти Црне Горе.

Доктор Бранимир Несторовић је рекао да не разуме критеријум Црне Горе који Србија наводно не испуњава, а то је 25 оболелих на 100.000 становника, пошто би по том критеријуму морали да имамо у једном тренутку две или три хиљаде људи оболелих, што ми никада нисмо имали, пошто укупно смо до сада имали око 11.500 оболелих.


Упитан у емисији Хит твит на Пинк тв о чему се онда ту ради, он је рекао да је Кризни штаб 11. маја донео одлуку за више од 3.000 студената из ЦГ и око 7.000 или 8.000 студената из Републике Српске да им се отворе границе чак мало и пре 1. јуна.

„ЦГ је то знала, да ће одмах то да усвоји Влада Србије и онда нам саопштавају да не могу да отворе границе и тај критеријум од 25 оболелих на 100.000 људи. Не знам какав је то критеријум, да ли тренутно оболелих. Ми смо тог дана, 11. маја, имали 56 позитивних, што је пола човека (оболелих) на 100.000 људи“.

Несторовић додаје да ће Црна Гора првенствено својима отежати долазак у Србију и да ће мање људи из Србије ићи у ЦГ, због чега ће претрпети штету.

„Шта очекивати од државе која је избрисали Његоша из лектире. Цела та прича (око короне) је максимално исполитизована, као и за Косово“, рекао је Несторовић.

У којој лабораторији су у ЦГ радили ПЦР тест, када они немају лабораторију за тестирање, запитао је Несторовић и додао да су они радили само брзе, тзв. оријентационе тестове.

Председник Александар Вучић је казао да јуче и прекјуче у Србији на брзим тестовима нисмо имали ниједног зараженог.

„Брзи тестови не хватају корону у сваком случају, а ПЦР то раде. Да смо имали само брзе тестове ми бисмо могли да кажемо да смо се ослободили короне. Али, ми највећи број тестова које радимо су ПЦР тестова, који су скупи за нашу земљу. Хтели смо да идемо на масовно тестирање и да тестирамо што више људи и да откријемо што пре корону како не би дошли у тежу фазу болести и тако им сачувамо животе“.


Председник Србије пита како то из Косова могу да улазе у ЦГ, пошто су их они признали као државу ,а из Србије не могу? „Па ми смо им (Косову) послали 1.000 тестова, они ниједан тест нису имали , док ми никад нисмо били испод 20.000 тестова, па смо дошли до 94.000 тестова да имамо у једном тренутку и сада они (ЦГ) говоре да су они (Косово) бољи од нас“, нагласио је Вучић.

Председник је рекао да је Србија транспарентно објављивала број заражених и умрлих од Ковида19, док су друге земље, указује, имале мањи број преминулих јер их нису тестирали.

Каже да су те земље углавном за тестирање користиле брзи тест, који је, додаје, непоуздан, док је Србија за тестирање користила ПЦР тест.

„Тестирање брзим тестом је као да ниси имао тест, у поређењу са ПЦР тестом. Иако он кошта као Светог Петра кајгана, око 180 евра, ми смо о трошку државе дневно тестирали између 6.000 и 7.000 грађана, и није нам жао, јер желимо да сачувамо здравље људи. Скупљи нам је један живот неко стотине милиона евра које смо потрошили на ПЦР тестове и осталу опрему, подвукао је Вучић.

Наводи да се држава труди да спаси животе грађана и да се не стиди тога да покаже и број преминулих, а на констатацију новинара да Србе упркос томе не пуштају у Црну Гору, председник одговара: „Ја много волим Црну Гору и све њене грађане, али је много лепо овде у Србији“.

(Курир.рс)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest