VUČIĆ U UJEDINJENIM NACIJAMA: Prištinske privremene institucije stvorile nepodnošljive uslove života za Srbe!

Foto: Jutjub printskrin/ RTS Sajt - Zvanični kanal

Vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji koju je u ponedjeljak zatražila Srbija održava se danas u Njujorku, a Srbiju predstavlja predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić.

„Izražavam duboku zahvalnost SB na brzom sazivanju ove sjednice. Od izuzetnog je značaja zbog tekuće situacije na KiM koja je apsolutno u suprotnosti sa Poveljom UN i rezolucijama SB. Privremene institucije stvorile su nepodnošljive uslove života za Srbe, takva situacija izazvaće nepopravljivu štetu. Nastavljaju se napadi na Srbe i ostalo nealbansko stanovništvo. Srbi direktno zavise od dinarskih sredstva koja dolaze iz Republike Srbije. Ova mjera je napad prije svega na srpsko stanovništvo. Srbija ima pravo da finansira ZSO, svako sprječavanje finansiranja direktan je udarac na život Srba tamo. Pravosuđe je u velikoj mjeri progonilo Srrbe, povratnike“, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je kazao da je na teritoriji Kosova i Metohije sprovedeno 669 etnički motivisanih napada što je povećanje od 300 odsto.

„Ukazaću na jednu neospornu činjenicu – potpuno je nesporno da je na teritoriji Kosova i Metohije evro uveden kao jedino sredstvo plaćanja na očigledno protivpravni način, jer je to učinjeno jednostranom odlukom političkog rukovodstva u Prištini. Dakle, nametanje evra je u ovom slučaju nepobitno učinjeno ne u svrhu bilo kakve vladavine prava, već bez ikakvih pravnih osnova i odgovarajućih aranžmana s EU i samo i isključivo u svrhu dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona sa Kosova i Metohije“, jasan je on.

Vučić je kazao da u tom smislu Srbija ističe da je odluka o ukidanju dinarskog platnog prometa, odnosno o ukidanju dinara kao legalnog sredstva plaćanja na teritoriji Kosova i Metohije, samo jedna u nizu ozbiljnih, planskih, dobro organizovanih i dugotrajno sprovođenih i sistematskih mjera Prištine kojima se vrši napad na srpsko stanovništvo, a kojima je krajnji cilj konačno kreiranje nepodnošljivih uslova života i progona Srba sa te teritorije.

„Teška situacija na teritoriji Kosova i Metohije, posebno položaj srpskog stanovništva, drastično se pogoršao nakon lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije. Nakon što su politički predstavnici većinskog srpskog stanovništva u tim opštinama zbog pojačane represije i političkog pritiska na zahtjeve svojih birača napustili privremene institucije, uslijedili su dodatni pritisci i napadi Prištine na srpski narod“, kazao je Vučić u UN-u.

Dodaje da je Priština suprotno volji Srba raspisala i održala izbore u ove četiri opštine.

„Srbi su ove izbore bojkotovali. Više od 97% stanovnika sjevera Kosova i Metohije čine Srbi, pa je tako na ove nazovi izbore tada izašlo svega 0,029% od ukupnog broja Srba i tek nešto više od 3% ukupno upisanih birača. Izbori su održani u potpuno nedemokratskim uslovima, a nelegitimni albanski gradonačelnici nasilno su zaposjeli lokalne samouprave uz pomoć teško naoružanih pripadnika navodne specijalne policije, odnosno pripadnika veoma dobro naoružanih albanskih oružanih formacija. Uslijedilo je uklanjanje simbola Srbije i isticanje obilježja takozvanog Kosova. Srbima, koji su do tada radili u lokalnim samoupravama, zabranjeno je da pristupe svojim radnim mjestima, a sami objekti opština su ograđeni i opasani bodljikavom žicom“, podsjeća Vučić.

Ovakva situacija, dodaje predsjednik Srbije, dovela je do mirnih protesta Srba, na koje su albanske oružane grupacije reagovale tako što su 29. maja ranili više od 50 Srba.

„U tim događajima došlo je i do ranjavanja pripadnika KFOR-a koji su iz nama nerazumljivih razloga namjerno ili nenamjerno praktično omogućili sprovođenje ciljeva Albina Kurtija. U tim događajima iz vatrenog oružja je ranjeno četvoro Srba, a jedan učesnik protesta, Dragiša Galjak, je rafalom iz automatskog oružja upucan u leđa. Kao što smo već navikli, niko od prištinskih naoružanih formacija nije podvrgnut procesuiranju za ovo nasilje nad Srbima. Posle tih događaja, državni sekretar SAD i visoki predstavnik Europske unije Borelj, generalni sekretar NATO-a Stoltenberg, kao i gotovo svi drugi međunarodni zvaničnici, su jasno i direktno optuživali Prištinu za eskalaciju na terenu. Bez sumnje, to je urađeno od strane ruskih, kineskih i drugih zvaničnika koji nikada nisu ni priznali nezavisnost Kosova. Uprkos tome, od mene su na sastanku Evropske političke zajednice u Kišinjevu tražili da pozovem Srbe da potpišu peticiju za smjenu albanskih gradonačelnika u većinskim srpskim opštinama na sjeveru, od strane predsjednika Makrona i kancelara Šolca. Ja sam im rekao da ne tjeraju Srbe koji su pod brutalnom represijom da potpisuju peticiju i da ih time ne ponižavaju. Rekao sam i da ta peticija nema nikakvog smisla jer je očito da niko u Evropi nigde ne može da legalno i legitimno vlada ako je izabran sa tri posto glasova od ukupnog broja birača. U ovom slučaju tako su izabrani Albanci u sredinama gde Srbi čine 97 posto stanovništva. Nažalost, niko nije hteo da to sluša“, jasan je on.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest