VUČUROVIĆ: Često imamo istorijske trenutke, ali ulazak ZBCG u Vladu će zaista biti istorijski

Foto: Youtube printscreen/Vučurović razvio trobojku u Skupštini Crne Gore!

Često imamo istorijske trenutke u Crnoj Gori, ali bih trenutak kada koalicija Za budućnost Crne Gore uđe u Vladu zaista nazvao istorijskim jer smo mi u avgustu 2020. dominantno doprinijeli onoj pobjedi, kazao je večeras poslanik i član Predsjedništva Nove srpske demokratije Jovan Vučurović, gostujući u emisiji Neki to vole vruće na Adria televiziji.

“Nakon 75 godina diktature došlo je vrijeme da u Vladu uđu snage koje su antisistemske, koje su se borile svim silama za promjene”, rekao je Vučurović.

On je kazao da su za tri mjeseca uradili mnogo više nego što su neki pokušavali da učine decenijama.

“Jedan od razloga je što je jedna politička struktura – Demokratska partija socijalista – dobila toliko malo poslanika da ne može da ometa reforme”, ocijenio je.

Smatra da u Crnoj Gori nikad nije bilo nezavisnog sudstva i tužilaštva.

“Od komunizma, do režima Mila Đukanovića, to su bili većinom poslušnici koji su se obračunavali sa političkim neistomišljenicima”, dodao je Vučurović.

Podržava, rekao je, otvaranje tajnih dosijea.

“Da vidimo ko je šta radio u Crnoj Gori, ko je radio za koju službu”, istakao je, ocjenjući da bi to bilo ljekovito za Crnu Goru.

Smatra i da je NVO sektor naslabija karika u Crnoj Gori.

“Predaću ubrzo jedan amandman da se preispitaju finansije NVO sektora i drugih na društvenom i političkom nebu Crne Gore, koji nam dijele lekcije, a zastupaju interese nekih van Crne Gore”, dodao je Vučurović.

Vuković Sekulović: Skupština postigla velike rezultate, biće interesantno vidjeti da li će BS ući u Vladu

Potpredsjednica GP URA Milena Vuković Sekulović je rekla da je njihov izbor bio da ne budu dio ove vlade i da budu konstruktivna opozicija.

“Skupština jeste postigla velike rezultate u protekla tri mjeseca. Mislim da je to i jedino pozitivno što se desilo”, kazala je Vuković Sekulović.

Ona, kako je istakla, ne može da ocijeni dosadašnji rad Vlade.

“Samo čujem tišinu… Ne znamo šta se dešava, većinu stvari saznamo posredno, zahvaljujući medijima”, dodala je ona.

Naglasila je da je Skupština veoma otvorena i transparentna već godinama.

“To za Vladu ne možemo reći”, naglasila je Vuković Sekulović.

Ukazala je da su oni određenim potezima, pogotovo lidera GP URA Dritana Abazovića, napravili pomake i da sada “svako može sa svakim”.

“Više ne čujemo da Bošnjačka stranka na bilo koji način problematizuje naše kolege iz Za budućnost Crne Gore, što je prirodno i dobro za društvo. Tako da mislim da građanski koncept u Crnoj Gori pobjeđuje”, konstatovala je Vuković Sekulović.

Smatra da bi bilo dobro da koalicija ZBCG uđe u Vladu.

“Zaista vjerujem da je došlo vrijeme da preuzmu odgovornost i dobiju priliku da pokažu šta znaju, u smislu vođenja institucija”, navela je potpredsjednica GP URA.

Biće, vjeruje, interesantnije da li će BS postati dio Vlade.

“Možemo vidjeti da postoji sukob između PES-a i Demokrata i spekuliše se da bi Demokrate mogle biti zamijenjene Bošnjačkom strankom”, ukazala je Vuković Sekulović.

Perić: Država i dalje zarobljena

Jedan od osnivača Pokreta Preokret Srđan Perić ocijenio je da je država i dalje zarobljena, samo od drugih aktera.

Kako je rekao, idalje imamo političko zapošljavanje, praksu isključivanja političkih neistomišljenika, praksu donošenja diskriminatornih zakona…

“I nastavljena je praksa DPS-a u načinu menadžerisanja vlasti. Znači, niste temeljno rekonstruisali sistem, već ste sjeli na stolicu i sa istim polugama moći vladate i mislite da ćete tako sistem da promijenite”, naglasio je on.

Smatra i da je nova vlast nakon 2020. uspjela da obesmisli ideju da će to što znate i vrijedite biti vrednovano.

“To šalje poruku da je pobijedila DPS filozofija i nakon što je ta stranka otišla u opoziciju”, kazao je Perić.

Uz to, kako je dodao, DPS-u je omogućeno da bude aktivan politički igrač.

“On je oborio jednu vladu, izabrao jednu vladu, oborio drugu vladu i ima oko 25 odsto podrške. Nisu pošli u zonu marginalizacije”, rekao je Perić.

Politički gledano, zaključio je Perić, Crna Gora ide desno.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest