Spajić ZBCG-u nudi potpredsjednička mjesta u Vladi i Skupštini, tri ministarstva…?

Foto: jutjub printskrin/ Al Jazeera Balkans
Pokret Evropa sad će koaliciji Za budućnost Crne Gore u pregovorima o formiranju nove vlasti ponuditi potpredsjednička mjesta u Vladi i Skupštini i tri ministarstva – prosvjete, poljoprivrede i turizma, te većinu mjesta u upravnim odborima preduzeća i diplomatskim predstavništvima koja će se birati politički, prenosi „Televizija Vijesti“, pozivajući se na nezvanična saznanja.

Izvori iz PES-a potvrdili su za „TV Vijesti“ da će partijama bivšeg Demokratskog fronta biti ponuđeno mjesto potpredsjednika vlade za regionalni razvoj i kapitalne investicije, te 40 odsto diplomatskih predstavnika i članova upravnih odbora u državnim preduzećima, koji se biraju po političkom ključu.

Iz PES-a su nezvanično rekli i da lider te partije i mandatar Milojko Spajić nastoji da ubijedi zapadne partnere da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ uđe u Vladu, čemu se oni protive.

Spajić ne želi konfrontaciju sa zapadnim partnerima, kako se ne bi zaustavio proces evropskih integracija i investicije što bi, kako vjeruju u PES-u, ugrozilo i realizaciju njihovog programa „Evropa sad 2“.

Isti izvori navode da će Spajić, ako koalicija „Za budućnost Crne Gore“ prihvati ponudu, iako i dalje postoje velike rezerve kod zapadnih zemalja, omogućiti tom savezu da prvi put participira u Vladi.

Međutim, ako se lideri te koalicije ubrzo ne odrede o ovoj ponudi, informacije iz Evrope sad govore da Spajić neće odugovlačiti, niti imati puno izbora, već će ići na obezbjeđivanje podrške 42 ili 43 poslanika iz njegovog PES-a, Demokrata, manjinskih partija i SNP-a, što bi značilo da „Za budućnost Crne Gore“ ide u opoziciju sa Građanskim pokretom URA i Demokratskom partijom socijalista.

U PES-u vjeruju da bi u tom slučaju Spajić dobio veliku podršku međunarodne zajednice, a time i izvjesnu realizaciju povećanja minimalnih i prosječnih zarada u Crnoj Gori.

Mandatar se, tvrde u PES-u, ipak i dalje zalaže za što širu podršku Vladi, kako bi se omogućila deblokada pravosuđa.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest