Svjetski dan nesigurnog posla: Dvije petine zaposlenih u Crnoj Gori ima ugovor o radu na određeno vrijeme

Foto: Pexels/Ilustracija

Veliki broj nezaposlenih, male plate, neuplaćeni doprinosi, poniženje i diskriminacija na svakom koraku, ali i ćutanje o tome – slika su današnjeg društva kažu stanovnici Podgorice

Zbog nedostatka posla mnogi radnici u Crnoj Gori prisiljeni su da rade privremene poslove, bez adektavne plate i zaštite. Danas se obilježava Svjetski dan nesigurnog posla koji je postao globalni problem, a u vrijeme krize, sindikalci ukazuju, ovaj problem poprima oblike epidemije.

Veliki broj nezaposlenih, male plate, neuplaćeni doprinosi, poniženje i diskriminacija na svakom koraku, ali i ćutanje o tome – slika su današnjeg društva kažu stanovnici Podgorice.

Prema posljednjim podacima Unije slobodnih sindikata dvije petine zaposlenih u Crnoj Gori ima ugovor o radu na određeno vrijeme.

„A ostali ili na privremenim i povremenim poslovima ili ugovoru o djelu. Dodatno podatak koji zabrinjava jeste da je preko 14 odsto ispitanika moralo da radi dopunski rad, da bi obezbijedilo makar koliko toliko pristojnu zaradu za sebe i svoju porodicu. Od tih 14 odsto preko 17 odsto njih nije nikada potpisalo ugovor o dopunskom radu“, kaže Ivana Mihailović iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Ona ističe da je posebno zabrinjavajuće što država ne daje pozitivan primjer.

Izvor: Vijesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest