Marković: „Koliko je naš Ustav loš, govori činjenica da predsjednik Crne Gore može predložiti bilo koga za mandatara, pa i nekog iz DPS-a“

Advokat Velibor Marković komentarisao je gostujući u emisiji Slobodna zona sa Draženom Živkovićem političku situaciju u Crnoj Gori i nedavanje mandata Miodragu Lekiću od strane Mila Đukanovića i kazao da predsjednik se u roku od 30 dana od konsitutisanja Skupštine mora dati mandat.

„Mandat nije dat, dakle Ustav je prekršen. Ustav nalaže da se trebaju obaviti i konsultacije sa predsjednikom ali se zanemaruje činjenica da to nije propisano kao uslov. S obzirom da ti razgovori nisu propisani zakonom, taj rok teče od momenta konstituisanja Skupštine, taj rok je istekao, predsjednik nije predložio mandatara i on je povrijedio Ustav“, podvlači Marković.

Odredbom člana 84 je propisano da je trajanje mandata poslanicima 4 godine i da može isteći u 2 slučaja, raspuštanjem Skupštine i skraćenjem mandata kaže Marković i dodaje da odredba 103 Ustava Crne Gore glasi da postoje 2 razloga za raspuštanje Skupštine da u roku od 90 dana ne formira Vladu od kada je izabran Parlament ili kada ne radi svoj zakonodavni posao.

„Mora se imati u vidu i odredba 110 Ustava da Vlada u tehničkom mandatu može vršiti sva ovlašćenja i ne može raspustiti Skupštini. Što se skraćenja mandata tiče tu postoje Ustavom propisani predlagači na predlog predsjednika države ili Vlade. Vidim da se tu inicira razlog raspuštanja Skupštine, ali to nije propisano Ustavom. Predsjednik je povrijedio Ustav i sada bi parlamentarna većina trebala da inicira pitanje je li on to uradio kod Ustavnog suda koga nema“, konstatuje Marković.

Inicijativa može proći u parlamentu, ali ne postoji Ustavni sud, i mi se nalazimo u teškoj situaciji, kaže Marković i dodaje da ukoliko bi se Ustavni sud popunio sudijama, oni bi potencijalno mogli donijeti takvu odluku.

„Ukoliko bi se to utvrdilo, u Ustavu stoji da mu može prestati funkcija predsjednika ali Skupština o tome odlučuje prostom većinom. Ali prvo Ustavni sud mora o tome odlučiti“, kazao je on.

U modernim političkim sistemima, precizira Marković, nije zabilježena ovakva situacija u Crnoj Gori.

„Uzmimo primjer Temeljni ugovor koji treba da se zaključi a ne čini se ništa već se opstruira… Ako tvrdite da treba da se izabere VDT, a mi ga još uvijek nemamo, ako nemamo predsjednika Vrhovnog suda, i ako se ni po isteku roka ne predlaže mandatar… Onda se ne radi samo o Ustavnoj krizi već o pravnom provizorijumu. Ovdje nema države“, podvlači Marković.

Marković podvlači da nema kompromisa kada su državna pitanja aktuelna već se mora doći do dogovora, a neki politički činioci pokušavaju to da sabotiraju upravo pod plaštom čuvanja države.

„Koliko je naš Ustav loš, govori činjenica da predsjednik Crne Gore može predložiti bilo koga za mandatara, pa nekog iz DPS-a. Sve ovo vrijeme je spašavala dobra praksa, ali je logično da predloži nekog iz skupštinske većine jer ona neće izabrati za mandatara nekoga koga ne želi. To je vrlo loše definisano“, kazao je on.

Naglašava da u Crnoj gori Vlada Ustavno-političko-pravna anarhija.

Borba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest